12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Festival KotorArt je od posebnog značaja za kulturu Crne Gore

Press KotorArt
Press KotorArt

Na VIII Međunarodnom festivalu „KotorArt” od 1. jula do 17.avgusta publici će biti predstavljeno 258 dramskih, muzičkih, likovnih i edukativnih programa na 30 lokacija sa 1015 učesnika iz 24 zemlje, kroz šest segmenata – Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike, Kotor APSS, Međunarodni festival klapa Perast, Pjacu od filozofa i KotorArt Premijere, kazano je danas na pres-konferenciji koja je održana u crkvi Svetog Duha.

Zaista impozantan broj programa, učesnika, za očekivati je i posjetilaca. Za „KotorArt” država, grad i sponzori izdvojiti će 628.766 eura. Opština Kotor 204.000 € ili  (32%), Ministarstvo kulture 230.500 ili (37%) dok 194 266 € (31%) predstavljaju sredstva sponzora. Preko 80% ukupnog budžeta festivala namijenjeno je neposrednoj realizaciji programskih sadržaja.

„Nažalost, i pored svih očiglednih uspjeha, KotorArt nema dugoročnu perspektivu koja bi garantovala njegov siguran dalji život. Sa brzinskim ad hoc načinom planiranja kakav nameće postojeći kulturni sistem iznimno je teško postizati izvrsnost programa na čemu KotorArt insistira i po čemu je definitivno prepoznatljiv i u zemlji i regionu” – kazao je izvršni direktor „KotorArt-a” Ratimir Martinović.

Press KotorArt
Press KotorArt

„Možemo da kažemo da smo nakon osam godina realizacije ovog festivala obezbijedili jedan kompleksan i kvalitetan umjetnički sadržaj kojim se može ponositi i grad Kotor i država Crna Gora u kvalitativnom smislu. Očekujemo da ovaj festival ostvari malo bolju saradnju sa festivalima u susjednim gradovima i da se obezbijedi disperziju programa u drugim gradovima Crne Gore” – kazala je Dragica Milić, Direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo. 

Press KotorArt
Press KotorArt

Predsjednik opštine Kotor Aleksandar Stjepčević istakao je da „KotorArt“ mnogo dao Kotoru, ali i Kotor festivalu.

„Međunarodni festival KotorArt je u Programu kulturnih manifestacija u Opštini Kotor za 2016.godinu označen kao manifestacija od značaja za opštinu. Ovaj međunarodni festival je i od nacionalnog značaja tačnije od posebnog značaja za kulturu Crne Gore. Opština Kotor za realizaciju ovogodišnjeg KotorArta opredijelila je svotu od 204.000 eura” – kazao je predsjednik Stjepčević. 

O segmentima festivala i programima koji nas očekuju govorili su o Festivalu za djecu, Petar Pejaković,  Kotor APSS-u Dijana Vučinić, „Don Brankovi dani muzike” Ratimir Martinović, Međunarodnom festivalu klapa Perast, Mikan Kovačević. Urednik “Pjace od filozofa” Srećko Horvat nije bio prisutan pa je u njegovo ime o temi skupa govorio Ratimir Martinović.

Na pitanje novinara kada će KotorArt dobiti svoju adresu i koja je njegova organizaciona forma, izvršni direktor Ratimir Martinović je kazao da je apsolutno sazrelo vrijeme da KotorArt dobije svoje prostorije ili kancelariju, što je potvrdio i predsjednik Stjepčević.

Što se tiče organizacione forme „KotorArt je konglomerat NVO koji uspješno funkcioniše“ kazao je Martinović.

Press KotorArt
Press KotorArt

Na pitanje Boka News-a o raspodjeli sredstava po segmentima kao i da li ta sredstva dobiju, reagovao je predsjednik Opštine Kotor Stjepčević:

 „Ne smijemo da dozvolimo da nam je jedino mjerilo novac. Ako smo došli ovdje da pitamo samo za pare a ne interesovati se za programe i sadržaje, a pare su nam svakako bitne i bez njih ne možemo ništa, o formiranju budžeta ovdje je teško govoriti. U našoj svijesti ne može biti koliko smo dobri što radimo i kvalitetni, kroz novac. Jer to nas vodi onome što je suprotno kulturi, a kultura i tradicija su duša jednog naroda. Pitajte ako imate nešto oko programskog sadržaja ljude od struke…“ – kazao je Stjepčević, nakon čega je novinar Boka News-a predložio da predsjednik unapred odredi pitanja koja mu odgovaraju, konstatujući da ipak finasije određuju programske sadržaje, pa će poreski obveznici i donatori izdvojiti:

KotorArt po segmentima:

„Don Brankovi dani muzike”  249.000 €,

Festivalu pozorišta za djecu 180.000 €,

Kotor APPS-u će pripasti 98.000 €,

Međunarodnom festivalu klapa Perast 38.000 €,

“Pjace od filozofa” 7000 €

Najčitanije