16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta Primavera 13. maja

PRIMAVERA

U nizu stađunskih fešti koje u Herceg Novom organizuje proteklih godina Udruženje RUKE za nedjelju 13. maj najavljuje proljećnu feštu PRIMAVERA koja će biti održana u Gradskoj kafani, u periodu od 10 do 14 sati.

U kontekstu smjene godišnjih doba i plodova prirode našeg podneblja, naše fešte promovišu tradiciju i kreativnost kroz gastronomiju i stvaralaštvo, jačaju entuzijazam i zajedničku akciju sugrađana, te unapređuje kulturnu i turističku ponudu Herceg Novog. Posjetioci će tako na PRIMAVERI moći da prisustvuju degustaciji lokalnih jela i proizvoda od stađunskog jestivog, začinskog i ljekovitog bilja (žućenice, rukole, mažurane, ruzmarina, žalfije i pelina, zove, mente i drugih više i manje poznatih biljaka), da od gastro profesionalaca i entuzijasta saznaju tradicionalne načine pripreme i recepte za delicije. Neizostavni dio fešte jeste bazar domaćih proizvoda, suvenira i rukotvorina, koji okuplja izlagače iz regiona, poručuju organizatori NVO Ruke iz Herceg Novog.

Fešta Primavera će biti priređena na terasi i u prizemlju Gradske kafane i obližnjem parku Boka. Razmjena znanja i aktivnosti na otvorenom, kao i brojne radionice, biće dio programa Primavere, a neki od učesnika su: Bojana Govedarica –„ Med Medeni“ (radionica ukrašavanja keksića), Olga Fedotova (radionica sa polimernom glinom), Face painting („Zvrk“), NVO Urban Nova (projekat GeriArtrija – umjetnost starijih osoba), mažoretke iz kluba Lili i prava kreativna reprezentacija JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić“, uz ugostitelje i kuvare, ekolozi, likovnjaci i frizeri (styling performans „Proljećne vile“).

Dio PRIMAVERE je humanitarnog karaktera, pa će prihod od donatorske „Proljećne trpeze“ koji za posjetioce organizuju restorani, organizacije i pojedinci, biti namjenjen  mladom Nikšićaninu Iliji Bulatoviću kome je hitno potrebna transplantacija bubrega. U humanitarnim akcijama stalna je saradnja sa Fondacijom Iva Bijelić.

Već tradicionalno je u programu Agencije za zaštitu i razvoj Orjena, zajednički program pod nazivom PRIMAVERA U ZALEĐU.

U subotu 12. maja biće organizovana planinarska šetnju hercegnovskim zaleđem u potrazi za samoniklim jestivim biljem, kao i druženje u konobi Sikimića u selu Žlijebi, uz osvježenje i zakusku od ubranog bilja. U šetnji će nam se pridružiti članovi NVO Koraci. Program je pogodan za djecu i odrasle, veoma edukativan zahvaljujući saradnji sa Željkom Starčevićem, mada svi prisutni mogu da doprinesu – tema  i sama Priroda je neisrpna.  Ovakvi prirodnjački izleti ostaju u najljepšoj uspomeni. 

U organizaciji stađunskih fešti Udruženje Ruke je podržano od najšire zajednice pojedinaca, organizacija civilnog sektora i privatnih preduzeća, u javnom sektoru podrška stiže iz Nacionalne i Turističke organizacije Herceg Novog, kao i lokalne uprave – preduzeća i Opština Herceg Novi.

Treća po redu  PRIMAVERA koja je najmlađa u ciklusu Stađunskih fešti, svojevrsni je festival u slavu proljeća, pa pozivamo sugrađane i turiste da je posjete i dio nedjeljnog odmora provedu zajedno sa ljubiteljima prirode, gastronomije, tradicije i kreativnog stvaralaštva.

Najčitanije