12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta kamelija u Stolivu privukla veliki broj posjetilaca

Prigodnim kulturno-zabavnim programom danas je u Stolivu održana centralna manifestacija „Fešta kamelija”.

Na rivi je  priređen kostmirani igrokaz koji simbolizuje donošenje prvih sadnica kamelije iz Japana u Boku,  koju su donjeli naši pomoraci prije nekoliko vjekova. U ulozi kapetana se našao Ilko Marović sa suprugom.

Divan sunčan dan i nekoliko stotina posjetilaca, koji su  dočekani uz priganice rakiju i suve smokve, uživali su u jedinstvenom ambijentu koji nudi Boka Kotorska i Stoliv. U ime domaćina i organizatora goste su pozdravili Vinko Vujović predsjednik NVO “Kamelija” i Boro Mustur predsjednok  MZ Stoliv.

Feštu je zvanično otvorio Vladimir Jokić gradonačelnik Kotora.

Fešta kamelija 2017.

Posebni gost na fešti bio je predsjednik društva uzgajivača kamelija iz njemačkog grada Ahena, Hartmut Ajzen (Hartmut Esen).

Fešta kamelija 2017.

Izložba cvijetnih aranžmana kamelija koja je u petak otvorena u hotelu Cattaro – Kotor, preseljena  je u Dom kulture u Stolivu gdje su posjetioci bili u prilici pogledati veoma interesantne kreacije, kao i likovne radove učenika kotorskih škola na temu kamelije.

Nagrada za najbolje uređen đardin pripala je Nataši Đurović iz Dobrote.

Za najljepši cvijetni aranžma proglašen je rad „Stolivske kiše“ Jelene i Dejane Markovića, druga nagrada pripala je „Stolivskoj serenadi“ Aneti Čavor, treće „Muljanski mandrać“ Filipu Popoviću.

Posebna nagrada dodjeljena je radu „Kapetanova kćer“ autorici Zdenki Janković.

Na plaotu ispred Doma kulture nastupili su KUD „Boka“, članovi plesnog kluba “Alisa”, na gitari Milivoj Slabi, mala kalapa „Gardelini“ i recitatori poezije na temu kamelije.

U sklopu manifetacije organizovani su izlet do Gornjeg Stoliva.

Stolivljani su pripremili 400 kilograma mušalja na buzaru. Sve je zaliveno vinom i dobrom pjesmom.

Organizatori fešte su Udruženje Kamelija i Mjesna zajednica Stoliv.

Više fotografija uskoro na našoj facebook stranici.

 „Obala kamelija – ne betona”

U Stolivu su juče organizovane likovna i literarna radionica u prirodi pod nazivom „Obala kamelija-ne betona”, a u okviru ovogodišnje manifestacije „Fešta kamelija 2017″.

Učesnici radionice koja je, između ostalog, imala za cilj podizanje svijesti djece o značaju i čuvanju životne sredine i ambijentanih vrijednost, bili su učenici osnovnih škola „Ivo Visin” Prčanj, „Njegoš” Kotor „Narodni heroj Savo Ilić” Dobrota, „Orjenski bataljon” Bijela i Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović” Kotor.

Najčitanije