16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta „Dan Širuna“

[KGVID poster=”/wp-content/uploads/2014/10/Budva-Dan-siruna-KADROVI_thumb18.jpg” width=”700″ height=”384″]/wp-content/uploads/video/Budva-Dan-siruna-KADROVI.mp4[/KGVID]

Uz mediteranski zvuk, bogat kulturno zabavni program, ribu, vino i pivo, sinoć je ispred zidina Staroga grada Budve održana najstarija tradicionalna ribarska fešta na primorju – “Dan širuna”.

Fešta, koja se tradicionalno organizuje početkom oktobra, u Budvi, „Dan širuna“ započela je defileom budvanske Gradske muzike sa mažoretkma i Feštađunima, koji su prošetali glavnim šetalištem od Stare autobuske stanice do centralne bine ispred zidina Staroga grada gdje je potom održan i koncert.

Više hiljada posjetilaca se zabavljalo se uz odličan program za koji se pobrinula Turistička organizacija Budve i Klub za sportski ribilov“ Širun“, koji je prije gotovo pola vijeka osnovao ovu atraktivnu feštu.

Centralni dio programa predstavljalo je pečenje ribe na punktovima postavljenim uz zidine Staroga grada. Članovi KSR „ Širun“ poslužili su brojne građane, koji su u redovima i po pola sata čekali su da dođu do ribe, kako bi degustirali ovaj specijalitet po kome je i cijela fešta dobila ime.

Prema riječima portparola TO Budve Darje Marović ispečeno je ukupno 1.500 kilograma ribe, popijeno 1.000 litara vina i 500 litara piva.

Nastupili su klapa Harmonija, članovi KUC „ Stefan Mitrov Ljubiša“ kao i feštađuni. U Kulturnom zabavnom programu nastupile su klape ““Jedinstvo” iz Bara, ““Škuribanda” iz Kotora i “Raguza” iz Dubrovnika, te umjetničke trupe “Teatra 303”.

Najčitanije