15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Fešta – Bokeška maslina

Masline crne i zelene, tučene i soljene, iz salamure i sa raznim primjesama, te brojne prehrambene kreacije sa maslinama i maslinovim uljem, preplavile su sinoć dvadesetak štandova postavljenih na gradskoj rivi Pine u Tivtu gdje je održana manifestacija „Bokeška maslina“.

Feštu posvećenu plodu najsvetijeg drveta na svijetu, organizovali su Maslinarsko društvo „Boka“ i Turistička organizacija Tivat. Brojni posjetioci imali su priliku da probaju i kupe originalne domaće prehrambene, ali i kozmetičke i proizvode za higijenu na bazi maslina i maslinovog ulja, suvenire od malsinovog drveta, razne vrste maslinovog ulja, ali i „kompatibilne“ tradicionalne specijalitete poput pršuta, luštičkog sira, domaćeg vina i rakije, prirodnih sokova i likera, meda i pčelinjih proizvoda koje su predstavili pčalari iz Grblja i sa Cetinja…

„Svaka aktivnost maslinara ima za cilj, prije svega da promoviše domaći proizvod i proizvođače iz Boke, a pored toga i da edukuje ne samo potrošače već i same maslinare pa ovakve manifestacije utiču na podizanje svijesti javnosti o zdravim proizvodima. Mi ne možemo postati veliki proizvođači u smislu da pravimo ogromne količine i izvozimo naš proizvod, ali možemo dovoljno dobri i sa odličnim kvalitetom proizvoda, koji može da privuče turistu i da mu se ponudi, da gadegustira, kupi, a na kraju i da se edukuje što i čine sve ove manifestacije promotivnog karaktera”- kazala je izvršna direktorrica MD “Boka” Vesna Đukić. Ona je dodala da je cilj ovakvih manifestacija da turistima osim klasične ponude kupališnog turizma na primorju, ponudi i seoski, te posebno tzv. oleoturizam odnosno obilaske maslinjaka, starih mlinova i konoba, druženje sa uzgajivačima i rad u maslinjaku, a što se na Zapadu jako puno traži.

Bokeška maslina Tivat 2015.
Bokeška maslina Tivat 2015.

Iako meteo prilike baš i ne idu u prilog maslinarima, izvršna direktorka MD „Boka“ ipak je optimista je da će ovogodipnja berba maslina biti uspješnija od prethodne dvije godine kada roda gotovo da i nije bilo.

Najčitanije