Fašinada – tradicija duga 566 godina

“Tata, je li ovo sahrana?” bilo je juče pitanje mladog turiste u Perastu. Otac mu je odgovorio, “nije, ali ne znam šta je”, dok su posmatrali kolonu vezanih barki koja se kretala prema Gospi od Škrpjela.

Tradicionalna Fašinada održana je juče po 566. put, pred zalazak sunca, u peraškom akvatoriju, kada su vezane barke, njih 21, plovile od Perasta ka Gospinom otoku, noseći kamenje kako bi bacanjem u more ojačali otok. Ova manifestacija je dobila ime po talijanskoj riječi ”fascia”, što znači traka ili povez, a tako je nazvana jer barke međusobno povezane i napunjene kamenjem, okićene jablanovim granama, plove ka otoku Gospe od Škrpjela. U barkama su samo muškarci, dok ih žene pozdravljaju sa obale. Tokom ove svojevrsne procesije na moru, pjevaju se bugarštice.

Kada prva barka, u kojoj je župnik, nekada predsjednik Opštine Perasta, stigne do Školja, crkveno zvono oglašava taj svečani trenutak. Barke zatim čine prsten oko Gospina otoka, simbolizirajući na taj način povezanost sa Nebeskom Majkom i kamenje se baca u more.

Fašinada, od 2013. ima status nematerijalnog kulturnog dobra od nacionalnog značaja.

Fašinada 2017.

“Fešta “Fašinada” ima tradiciju koja nikada nije prekidana i sa sobom nosi obilježje vjerskog turističkog i folklornog karaktera, običaja koji na Mediteranu nigdje ne možete vidjeti i doživjeti” – kazao je za Boka News, peraški župnik don Srećko Majić.

Fašinada je prvi put održana 22. jula, davne 1452. godine kada su braća Mortešić na hridi, škrpjelu, pronašli ikonu Bogorodice sa Kristom, koja se danas nalazi na oltaru. Jedan od njih je izmolio ozdravljenje po zagovoru Blažene Djevice Marije. Nakon, toga Peraštani su počeli gradnju umjetnog ostrva i crkve na njemu. Oni su nasipali kamenje i potapali brodove oko škrpjela kako bi stvorili otok. Do 1603. godine potopljeno je stotinjak brodova.

Prva kapela Gospe od Škrpjela sagrađena je 1484. godine, dok današnji oblik dobija nakon velikog potresa 1667. godine.

U Muzeju grada Perasta sinoć je otvorena i izložba slika Luke Berberovića.

Na pjaci ispred crkve Svetog Nikole u Perastu, u čast Fašinade, održan je koncert “Priče o moru”.

Priče o moru

Nastupile su klape Bellezza iz Tivta i Primavera iz Kotora.

Priče o moru

Jedrena je dvodnevna regata “Fašinada kup 2017.”

2 Komentari

 1. Fasinada nije festa nego obicaj,ritual.Sada je moderno sve nazivati festom.
  Djecak je dobro zapazio,pocetkom XIX st. zabiljezen je slican obicaj da povorka sa pokojnikom prvo kruzno ophodi Perast,a potom se ucesnici barkama upucuju na skolj Sv.Jurja(Djordja),tako da je u prvoj barci bio svjestenik-poput Fasinade,u drugoj pokojnik,potom svi ostali.

 2. Teško je očekivati od onih koji prvi put vide ” FAŠINADU ” da
  znaju o čemu se radi. Eto, zahvaljujući PERAŠTANKI, saznasmo i za
  starodrevni običaj, sahranu, na Ostrvu Sv. Juraja. Ali, suština je u
  činjenici, da bi, zbog sve većeg intresovanja za ” FAŠINADU “,
  poseebno posjetilaca iz inostranstva, bilo dobro da se uradi
  dvostranična informacija o ovom, jedinstvenom, običaju , sa prevodom na
  jedan ili dva svjetska jezika. Takva informacija bi se podijelila
  posjetiocima što bi bilo od višestrukog značaja.
  NIKOLA

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.