10 C
Kotor

Slušaj online radio

Farbali dalekovode ali i markacije planinarskih staza, stabala…

Prije nekokoliko dana sam imao poziv stanih turista – planinara, koji su se čudili kako je na karti ucrtana markirana staza, dok je na terenu nema. Odmah sam sljedeće jutro izašao na lice mjesta, na vrh – vidikovac Čakotin (ujedno arheološki lokalitet) Orjen, i uvidio da su markacije na stazi u dužini od nekih 200 metara zaista nestale! Tačnije, sve redom su pokrivene su sivom metalik bojom.

Nije mi trebalo dugo da shvatim šta, mada ne i zašto se dogodilo. Naime, radnici Elektro prenosa Crne Gore (ili radnici firme koju su angažovali) su prilikom farbanja dalekovoda na Čakotinu, ujedno, iz nepoznatih razloga, gotovo sve planinarske markacije poništili bojom predviđenom za dalekovode.

Zatečeno stanje je zahtijevalo kompletno remarkiranje ovog poteza, pa smo još jednom morali izaći na teren i dovesti stazu u ispravno stanje. Ispravno što se tiče markacija, ali tragovi njihove boje su ostali svugdje duž staze jako vidljivi, pa će trebati više godina da oni prirodno izblijede.

Motiv za ovakav postupak nikako ne vidim, a pitam se i kakav to radnici imaju nadzor ako imisti dozvoljava ovakve stvari? Da je okolina Čakotina bila jedina na udaru, pa i da ne reagujemo, ali nije! Nešto ranije, obnavljajući markiranu stazu Sitnica-Vrbanj, naišli smo na sličan nemar. Tamo doduše nam nisu uništili markacije, ali isto imamo isprosipanu boju na odmorištu i ulazu na markiranu stazu, a dalje na stazi – odbačenu kantu od boje i ostalo smeće.

Ni na tome nisu stali, već imamo slučaj i bliže gradu, na Modroj ploči, gdje su stari kameni pješački put za Kotobilj “ukrasili” svojom sivom metalik bojom Nešto iznad, kod narednog dalekovoda, dobili smo ofarbani rubni kamen zida Matkovića mosta (stari pješački kameni most iz druge polovine 19-og vijeka).

Za kraj smo na obližnjem betonskom podzidu puta za Trebesin nagrađeni i potpisima ovih nadarenih pitur-majstora (Miloš, Rožaje i Đuka, Raška).

Ono početno pitanje: kako se ovako nešto moglo destiti i zbog čega, ostaje otvoreno, ali i da li neko treba da snosi neke posljedice, ili možda naše društvo ovo smatra uobičajenim načinom obavljanja svoga posla?

Željko Starčević

Načelnik sekcije P.K “Subra”

Najčitanije