13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Fado na otvaranju 12. Guitar art summer festivala

12. Guitar art summer festival u Herceg Novom

Snažnim glasom, gitarom i muzikom koja se urezuje u dušu otpočeo je sinoć 12. Guitar art summer festival u Herceg Novom. Sjajanom koncertu fado muzike na prepunom Trgu Mića Pavlovića, u srcu Starog grada prethodilo je i zvanično otvaranje festivala.

Kako je istakao predsjednik Opštine Stevan Katić fado, u prevodu sa portugalskog znači sudbina, i to je još jedna veza koja je sinoć spojila portugalsku kulturu i naš grad.

,, Rekao bih da nije slučajno da GASF otvara koncert fado muzike, pravca koji je UNESCO uvrstio u svjetsku nematerijalnu kulturnu baštinu. Jer subina je ono što prema vjerovanju određuje život svakog pojedinca, a Guitar Art je svakako festival koji određuje kulturni život Herceg Novog“, istakao je Katić.

Kako je rekao, Opština Herceg Novi i Guitar art summer festival i ove godine plove na talasu dobre energije i kvaliteta, koji donosi bogatstvo stilova i nove ideje, koji nas uvijek vodi naprijed, u pravcu razvoja Guitar arta kao jednog od najmasovnijih i najpopularnijih umjetničkih festivala u Crnoj Gori, a i šire.

12. Guitar art summer festival u Herceg Novom

„Potvrđuju to organizatori – nikad boljim programima čiji kvalitet je nesumnjiv. Potvrđuju i gosti – umjetnici svjetskoga glasa. A potvrđujete to i vi, draga publiko, što me od svega najviše raduje. Svakoga avgusta je na ovom mjestu sve više posjetilaca svih generacija, iz zemalja širom svijeta, koje okuplja ljubav prema kvalitetnoj muzici, gitari i Herceg Novom“, poručio je Predsjednik.

Konekciju između svoje zemlje i Herceg Novog, tačnije Portugala i Crne Gore istakla je i Grasa Kosta Masedo, predstavnica ambasade Portugala u Beogradu, koja je pokrovitelj fado večeri u srcu grada.

,,Fado je najveći izraz portugalske kulture i mada ovo nije prvi put da sarađujemo sa Guitar Art festivalom, riječ je o posebnoj prilici jer ove godine slavimo deset godina diplomatskih odnosa između Crne Gore i Portugala”, kazala je Masedo.

Uslijedio je potom koncert dua „Fado Iberia“ – Manuel de Oliviera na gitari i vokal Kristiana Aguas. Publika u Herceg Novom imala je privilegiju da čuje njihov prvi zajednički nastup, prepun emocija karakterističnih za fado – melanholije, ljubavi, čežnje, prkosa..

12. Guitar art summer festival u Herceg Novom

Šest koncertnih dana donose

Otvaranju je juče prethodila druga konferencija za novinare na kojoj su učestvovali predstavnici pokrovitelja festivala – sekretarka za kulturu Opštine Herceg Novi Ana Zambelić Pištalo, direktor Turističke organizacije Pavle Obradović, direktorka hotela „Sun resort“ Rita Lukač i izvršni direktor Guitar art summer festivala Boško Radojković.

Boško Radojković je istakao da ovaj festival koji već ima zavidnu tradiciju, uz podršku grada, ima i svijetlu budućnost.

„Nastavljamo da se razvijamo na pravi način, medijski pokrivamo celu Crnu Goru, a sa programom zaista prevazilazimo neke okvire sa kojima smo krenuli pre 12 godina. Vidimo svetlu budućnost i srećan sam zbog toga što i Opština i publika, i kulturni poslenici i oni koji žive i rade ovde i dalje GASF prepoznaju kao prijatelja, partnera i sastavni deo kulture ovoga grada“, poručio je Radojković.

Sekretarka za kulturu Ana Zambelić Pištalo je istakla da podržavajući organizaciju festivala, Opština Herceg Novi još jednom potvrđuje da vrijednuje kvalitet. Ona je naglasak stavila na prateći program festivala – izložbu posvećenu paragvajskom gitaristi i kompozitoru Augustinu Bariosu Mangoreu i edukativni program

Najčitanije