7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Fado muzika na Kanli kuli

Press
Press

Ljubitelji fado muzike večeras, srijeda 19.avgusta, od 21 sat na Kanli kuli moći će poslušati koncert kvarteta portugalskog maestra Antonija Šainja, koji ove godine slavi 50 godina karijere, sklopu 10. Guitar Art Summer Fest-a.

Kako je Šainjo kazao na pres konferenciji, večerašnji nastup predstavlja svojevrsni povratak pred crnogorsku publiku. Poslednji put je u našoj državi svirao 2008. godine, a kako pamti, interesovanje javnosti je bilo veliko. Povodom pola vijeka karijere, snimio je i album na kojem je sarađivao sa nekima od najboljih fado pjevača današnjice, uljučujući Felipu Pais, koja će večeras pjevati na Kanli kuli.

Maestro Šainjo je tokom svoje karijere radio i snimao po cijelom svijetu, od Brazila i Indije, do Japana… Sledeći instrumentalni album, kako kaže, posvetiće portugalskim gitaristima koji su godinama bili njegovi učitelji.

Pais, kojoj je ovo prvi nastup u Herceg Novom, ispratila je sinoćnje Veče mladih talenata. Utisci su pozitivni, i kako dodaje, dojmila je ne samo tehnika sviranja, i već sam odnos mladih umjetnika sa instrumentom.

-Izvešćemo numere u kojima ima fada, ali i morne, jer sve te pravce maestro Šainjo nosi u sebi. Kompozicije su pretežno fado, ali ima dosta raznih uticaja, kazala je Pais, i dodala da je u fado vode „uplivala“ upravo uz Šainja, prije dvadesetak godina.

Press
Press

-Međunarodni ljetnji festival klasične gitare „Guitar Art Summer Fest“ jedan je od prestižnih kulturnih događaja Herceg Novog, koji je i sam dao doprinos da naš grad dobije sinonim „grada festivala“. Večeri fado muzike izazivaju posebno interesovanje zbog senzibiliteta i emotivnosti po kojoj su naši narodi slični i bliski, kazala je ispred opštine Herceg Novi Nataša Martić.

Fado (portugalski – „sudbina”) je muzički žanr koji se prati od 1820-ih u Portugalu, ali vjerojatno ima ranije početke. Karakterišu ga tužne melodije i tekstovi, često o moru i životu siromašnih.

Veče fado muzike organizovano je u saradnji sa ambasadom Portugalije u Beogradu. Tim povodom, gost press konferencije bio je i zamjenik ambasadora Žoze Amaral.

U press sali Hunguest hotela „Sun resort“, meastro Šainjo je prisutnima, iako neplanirano, izveo numere koje predstavljaju osnove fado muzike, što je ispraćeno i aplauzom.

Budžet Festivala ove godine iznosi oko 30 hiljada eura, od čega je 10 hiljada obezbijedila Opština Herceg Novi, a pet hiljada lokalna Turistička organizacija. Suorganizator festivala je Javna ustanova kulture Herceg-Fest.

Najčitanije