13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Expeditio pokrenuo inicijativu – Zgradu “Jugooceanije” zaštiti kao kulturno dobro

Zgrada Jugooceanije, NVO Expeditio iz Kotora pdnio inicijativu da se zgrada zaštiti kao kulturno dobro
Zgrada Jugooceanije

Nevladina organizacija EXPEDITIO uputila je Upravi za zaštitu kulturnih dobara – Područno odjeljenje Kotor, Mišljenje vezano za tretman upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru i inicijativu za uspostavljanje zaštite.

Iako upravna zgrada “Jugooceanije” još nije zvanično zaštićena kao kulturno dobro, ona zbog kulturnih vrijednosti koje svakako posjeduje i značaja koji ima zaslužuje taj status.

Nevladina organizacija EXPEDITIO je podnijela i inicijativu za uspostavljanje zaštite upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru kao kulturnog dobra.

Upravna zgrada “Jugooceanije” u Kotoru jedan je od najznačajnijih primjera moderne arhitekture iz druge polovine XX vijeka u Kotoru i posjeduje značajne arhitektonske. istorijske i društvene vrijednosti.  Sve aktivnosti koje se odnose na upravnu zgradu “Jugooceanije” moraju da budu rađene u skladu sa principima zaštite kulturne baštine i arhitekture XX vijeka kao jednog od njenih segmenata, a što promovišu i međunarodne organizacije kao što je DoCoMoMo (Međunarodni komitet za dokumentaciju i zaštitu građevina, mjesta i cjelina modernog pokreta www.docomomo.com).

Zgrada Jugooceanije Kotor
Zgrada Jugooceanije – Boka News

Inicijativu koja je podnjeta Upravi za zaštitu kulturnih dobara – Područno odjeljenje Kotor prenosimo u cijelosti

Mišljenje vezano za tretman upravne zgrade“Jugooceanije”u Kotoru i inicijativa za uspostavljanje zaštite.

Upravna zgrada “Jugooceanije” u Kotoru jedan je od najznačajnijih primjera moderne arhitekture iz druge polovine XX vijeka u Kotoru.

Projektanti upravne zgrade “Jugooceanije” su arhitekte prof. Dr Đorđe Petrović i Mateja Nenadović, a konstruktor arhitekta Đorđe Zloković. Oni su sa svojim projektom osvojili prvu nagradu na konkursu koji je bio raspisan 1962. godine. Zgrada je po njihovom projektu izgrađena 1967. godine.

Upravna zgrada „Jugooceanije“ svojim položajem u okviru parcele sa uređenim zelenilom, prostornom organizacijom, obilkovanjem, konstrukcijom, materijalima i detaljima predstavlja jedan od značajnih primjera moderne arhitekture 60‐ih godina XX vijeka i posjeduje značajne arhitektonske, istorijske i društvene vrijednosti.

Zgrada Jugooceanije Kotor
Zgrada Jugooceanije Kotor

Uz to kompanija “Jugooceanija” je imala i veoma značajan privredni, ekonomski i socijalni značaj za Kotor i cijelu Boku Kotorsku. Zbog toga se upravna zgrada „Jugooceanije“ mora prepoznati kao segment kulturne baštine i zaštititi.

Nevladina organizacija EXPEDITIO je 19. januara 2009. godine Ministarstvu za ekonomski razvoj Republike Crne Gore uz Primjedbe na Studiju lokacije “Sektor 16” – Stari grad – Škaljari – Peluzica u Kotoru podnijela Apel za spriječavanje rušenja Upravne zgrade “Jugooceanije” – jednog je od najz načajnijih primjera moderne arhitekture u Kotoru.

Iako upravna zgrada “Jugooceanije” u međuvremenu još uvjek nijezvanično zaštićena kao kulturno dobro, ona zbog kulturnih vrijednosti koje svakako posjeduje i značaja koji ima zaslužuje taj status.

Sve aktivnosti koje se odnose na u pravnu zgradu “Jugooceanije” moraju da budu rađene u skladu sa principima zaštite kulturne baštine i arhitekture XX vijeka kao jednog od njenih segmenata, a što promovišu i međunarodne organizacije kao što je DoCoMoMo (Međunarodni komitet za dokumentaciju i zaštitu građevina, mjesta i cjelina modernog pokreta – www.docomomo.com).

Projekti moraju da budu urađeni na osnovu prethodno sprovedenih arhitektonskih istraživanja, i u skladu sa konzervatorskim uslovima izdatim od službe zaštite kulturnih dobara.

Na osnovu člana 19. Zakona o zaštiti kulturnih dobara ( “Sl. list Crne Gore”, br. 49/10 od 13.08.2010) ovim dopismo podnosimo i inicijativu za uspostavljanje zaštite upravne zgrade “Jugooceanije” u Kotoru kao kulturnog dobra.

S poštovanjem,

za EXPEDITIO Centar za održivi prostorni razvoj

Biljana Gligorić, dipl.ing.arh.

Tatjana Rajić, dipl.ing.arh.

Aleksandra Kapetanović, dipl.ing.arh. konzarvatorka

Najčitanije