10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropski forum žena na temu “Evropske perspektive: Bez šminke”

Predsjednica Opštine Herceg Novi Nataša Aćimović i njemačka političarka Doris Pak otvorile su danas Evropski forum žena na temu “Evropske perspektive: Bez šminke” u hotelu “Palmon bay”.

Evropski foruma žena
Evropski foruma žena

Simbolika  Foruma  trebalo bi da snažnije angažuje političku scenu Crne Gore u smislu pružanja jače podrške procesu rodne ravnopravnosti, kao neophodnosti  savremenog društva da sve svoje ljudske resurse i kapacitete stavi u funkciju u potpunosti i izjednači zastupljenost  moći i učešća oba pola u svim sferama javnog i privatnog života”, rekla je predsjednica Opštine otvarajući Forum kojim je ostvarena prva saradnja Herceg Novog sa Evropskim parlamentom.

Govoreći o borbi za poboljšanje položaja žene u društvu, Aćimović je kazala da stanje neravnopravnosti ne treba prihvatati kao prirodno i prenositi ga budućim generacijama.

Obrazovanje je proces u kome se ostvaruje promocija i uspon žene u društvu i to je jedini siguran instrument njenog opstanka u  društvenim tokovima prema budućnosti”, kazala je Aćimović.

Kako je rekla, Forum je organizovan jer polovinu svjetske populacije čine žene, na njima počiva pola uspješnosti čovječanstva i njihova nedovoljna zastupljenost u svim segmentima predstavlja  gubitak za društvo u cjelini.

“Osnovni preduslov ravnopravnosti je razvoj ekonomske nezavisnosti, stvaranje drugačijeg  poslovnog i socijalnog ambijenta, konkretna  pomoć ženi u rasterećivanju stereotipnih obaveza i osnaživanje ženske solidarnosti”, zaključila je Aćimović.

Evropski foruma žena
Evropski foruma žena

Doris Pak, političarka, predsjednica Žena demohrišćanske partije Njemačke, bivša članica Evropskog parlamenta , koja je obavljala i dužnosti predsjednice Odbora za kulturu i šefice delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu, rekla je da se danas žene svuda u Evropi suočavaju sa istim izazovima.

“Nemojte misliti da “stare” demokratije, kao što je Njemačka, nemaju iste probleme. Ja još govorim o istim temama koje su bile aktuelne i prije 40 godina. I dalje se borimo da žena dobije položaj koji joj pripada i da povećamo broj žena na mjestima odlučivanja o temama koje su važne za budućnost”, kazala je Pak pričajući o svojim iskustvima.

Istakla je da se o ovim temama mora pričati sve do trenutka kada će u politici, biznisu i svim drugim sferama života zaista vladati jednakost polova, jer cjelina najuspješnije funkcioniše kada su uključeni svi i “ne možete letjeti ako ne koristite oba krila”.

Na prvom panelu na temu “Institucije” govorile su Doris Pak i Madi Šarma, članica Evropskog komiteta za ekonomska i socijalna pitanja i uspješna preduzetnica.

“Svaki projekat počinje vizijom, na praznom papiru. To se desilo i u Herceg Novom. Neko je odlučio da pokrene promjenu i zato smo danas ovdje. Ključna je ideja, bez nje nema akcije. Važno je prepoznati da sve kreće sa lokalnog nivoa, lokalno stanovništvo je nosilac promjena, ne političari. Počnite, zapišite šta želite postići i stići ćete tamo”, istakla je Šarma.

Njena poruka je glasila: “Ako vi meni date jedan euro, i ja vama dam jedan, oboje ćemo imati po jedan euro, zar ne? Ali ako ja vama dam jednu svoju ideju, i vi meni svoju, svako od nas imaće dvije ideje”.

U okviru drugog panela na temu “Razvoj grada” govorile su predstavnica Grada Zagreba Ines Sabalić, zamjenica predsjednika Opštine Budva Suzana Pribilović i sekretrarka za urbanizam, izgradnju i prostorno planiranje Opštine Kotor Slavica Vojinović.

Iz Opštine Herceg Novi podsjećaju da će večeras na tvrđavi Forte mare u 21 sati biti otvorena trodnevna revija nagrađenih evropskih filmova “Lux Film Prize Weekend”.

Pored Doris Pak, gošća će biti glumica Sibel Kekili. Biće prikazan film “Die Fremde” (“Kada odemo”).

“Revija filmova “Lux Film Prize Weekend” prvi put se priređuje u našem regionu. Nagradu “Lux Prize” je ustanovio Evropski parlament 2007. godine, kao godišnju nagradu za kinematografiju sa temama koje podstiču javnu debatu. Evropski parlament vjeruje da film kao medij masovne kulture može biti idealno sredstvo za podsticanje debate, te uticaj na Evropu i njenu budućnost”, zaključili su oni.

Pak: Mislim da ćete osvojiti titulu Evropske prijestonice kulture

Izražavajući zadovoljstvo što je gošća Herceg Novog Pak je poručila: “Imate mogućnost da do 2021. godine Herceg Novi bude nadaleko poznat, ne samo u Evropi, i da ponese titulu Evropska prijestonica kulture. Već i sama činjenica da je grad kandidat čini veliku razliku, jer titula podrazumijeva ne samo kulturu već i sve ostale segmente života jednog grada. Mislim da ćete osvojiti ovu titulu, bez sumnje. Ne zbog mene, već zbog truda koji ste uložili. Važno je istaći da je sve ono što bude urađeno do 2021. godine za dobrobit grada, vas, vaše djece i unučadi. Srećna sam što mogu da vam pomognem da ovo ostvarite.”

Najčitanije