13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropska nedjelja mobilnosti

european mobility week
european mobility week

,,Pametna mobilnost – Jaka ekonomija” slogan je ovogodišnje Evropske nedjelje mobilonosti koja se obilježava u Crnoj Gori od 16. do 22. septembra.

Cilj kampanje, koja svake godine, jeste da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da koriste alternativne načine prevoza.

Tokom Evropske nedjelje mobilnosti širom Crne Gore, organizovaće se brojne manifestacije kojima će gradovi, organizacije i svi učesnici dati svoj doprinos zaštiti životne sredine.

Evropska Nedjelja mobilnosti završava se Danom bez automobila 22. septembra, kada svi gradovi koji učestvuju u ovoj kampanji pojedine ulice zatvore za automobile i rezervišu samo za pješake, bicikliste i javni prevoz, bilo djelimično ili tokom cijelog dana.

Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je od ove godine nacionalni koordinator kampanje koja se realizuje u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori  uz podršku EU Info centra, Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Ministarstvom ekonomije, NVO Biciklo.me, Glavnim gradom Podgorica, drugim opštinama i partnerima i nevladinim organizacijama u Crnoj Gori.

Pozivamo sve građane Crne Gore da se aktivno uključe u kampanju i daju svoj doprinos ovoj inicijativi, tako što će od 16 – 22. septembra na posao ili u školu – kada je to moguće, odlaziti biciklom, pješke ili javnim prevozom.

.

 

 

Najčitanije