10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

“Evropska nedjelja mobilnosti” – ekološki časovi, planinarske i biciklističke ture

EMW flyer

Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energestku efikasnost Opštine Tivat i ove godine sa različitim aktivnostima obilježava “Evropsku nedelju mobilnosti,” koja počinje 16.  traje do 22. septembra.

“Opština Tivat se drugu godinu zaredom uključila u aktivnosti obilježavanja “Evropske nedjelje mobilnosti”, koje počinju u subotu, 16.septembra ekološkim časom na Luštici sa vatrogascima. U toj akciji će učetvovatu učenici osnovnih škola „Drago Milović“ i „Branko Brinić“ u saradnji sa kompleksom Luštica Bay. Planiran je obilazak požarišta sa pokazivanjem opreme, predavanje o posljedicama požara i simboličano obilježavanje početka sadnje, odnosno pošumljavanja Luštice nakon požara. Sekretarijat je obezbjedio 60 sadnica divljeg šipka, kome ne treba posebna njega, a brzo će se primiti.”- kazala je juče sekretarka za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Tatjana Jelić. Za subotu je zakazano i čišćenje plaže Pecka i u saradnji sa roniocima, čišćenje morskog dna.

Za nedelju, 17. septembar, u saradnji sa planinarskim klubovima Vjeverica i  Subra predviđena je planinarska tura na relaciji Gornja Lastva- Vrdola-Sv. Vid – Gornja Lastva, a školski izlet na Lovćen sa učenicima V4 OŠ „Drago Milović“ održaće se u ponedeljak, 18 septembra. To je inače, nagrada učenicima koju su ostvarili na manifestaciji Turistički cvijet, a na Lovćenu je za njih predviđen i čas u prirodi.

U utorak, 19.septembra održaće se biciklistička tura na potezu Pine – crkva Sv. Roka u Donjoj Lastvi i nazad, pored bivšeg kluba Vojske na Seljanovu, trotoarom uz magistralu do terena u Velikom gradskom parku gdje je planirano da se odigra utakmica.

Za 20. septembar predviđen je performans „Poezija na biciklu“, koji se realizuje u sardanji sa NVO „Škart“, a dan kasnije održaće se sadnja novih sadnica drveća u dvorištu OŠ „Drago Milović“ i SMŠ „Mladost“. U četvrtak će se održati i manifestacija “Parking Day” na parkingu kod Ljetne pozornice, a organizatori očekuju veliki broj učesnika koji će se družiti kroz različite sportske aktivnosti.

Posljednjeg dana “Evriopske nedjelje mobilnosti” , 22.septembra, održaće se “Car Free Day”, pa će Ulica Druge dalmatinske brigade u centru grada biti privremeno zatvorena za saobraćaj. Na ulici oslobođenoj od vozila održaće se takmičenje djece u vještini na biciklističkom poligonu i u stručnosti u snalaženju u saobraćaju. Učestvovaće učenici prvih razreda osnovnih škola, a njima će pridružiti i mališani vrtića „Bambi“.

Najčitanije