15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Evropa za mlade – Seminar u organizaciji Zajednice Italijana CG

Kotor je domaćin dvodnevnog seminara Evropa za mlade 28. – 29. novembar, koji se održava u crkvi Svetog Pavla.

Otvarajući seminar predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore, Aleksandar Dender kazao je da „Mladi ljudi su budućnost Evrope, a prilika je da oni danas, u trenutku kada i Crna Gora pravi sigurne korake ka članstvu u Evropskoj uniji, saznaju više o razmjeni studenata i saradnji sa italijanskom regijom Friuli Venezija Giulia te mogućnostima zapošljavanja nakon završetka školovanja”

„Ovaj susret je prvenstveno usmjeren ka studentima, a teme o kojima ćemo govoriti se vezuju za studiranje mladih Evropljana na Univerzitetu iz regije iz koje dolazimo i za nove komunikacione sisteme” istakao je direktor Odjeljenja za inostrane poslove i manjinske jezike u regiji Friuli Venezija Giulia Lucio Pellegrini.

“Zadovoljstvo mi je da vam se u ime Opštine Kotor obratim povodom održavanja seminara čija je glavna tema upoznavanje sa perspektivama edukacije,studiranja i zapošljavanja mladih u svijetlu pristupanja Crne Gore Evropskoj Uniji” – kazao je ispred kotorske lokalne uprave Tvrtko Crepulja.

Evropa za mlade – Seminar u organizaciji  Zajednice Italijana CG
Evropa za mlade – Seminar u organizaciji Zajednice Italijana CG

Direktor kotorske Gimnazije Božo Perović posebno je istakao, da kroz saradnju sa Zajednicom Italijana Crne Gore, učenici na najbolji način promovišu italijanski jezik i kulturu i postižu najbolje rezultate na Državnom takmičenju iz italijanskog jezika.

„Posebno smo ponosni na našu učenicu Kseniju Ivanović koja je, kao jedini mladi delegat, predstavljala Crnu Goru na kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Evrope u Strazuburu, u oktobru ove godine. Učenik naše škole Đorđe Kalezić je učestvovao u projektu koji je organizovao Univerzitet Guglielmo Marconi u Rimu 2012.godine i pobijedio na svjetskom takmičenju u izradi filma o primjeni ljudskih prava kroz sliku svog grada i zemlje” – kazao je Perović.

„Zajednički smo uspješno realizovali niz zajedničkih aktivnosti. S obzirom da studenti našeg fakulteta slušaju italijanski jezik u svakom semestru, kao institucija smo veoma zainteresovani da produbimo saradnju i omogućimo našim studentima mobilnost na italijanskom govornom području, prvenstveno i zbog značaja koji ima Italija kao jedna od najatraktivnijih turističkih zemalja Mediterana“ – kazala je dekanica Fakulteta za turizam i hotelijerstvo prof.dr Đurđica Perović.

Brojne studente i goste pozdravili su predsjednik Narodnog Univerziteta u Trstu Fabricio Soma te regionalni savjetnik i potpredsjednik Regionalnog savjeta regije Friuli Venezija Giulia, Emiliano Edera.

Osim studenata seminaru su prisustvovali brojni predstavnici italijanske regije Friuli Venezija Giulia, Zajednice Italijana Crne Gore, kotorskog Fakulteta za turizam i hotelijerstvo te gimnazijalci i studenti iz Kotora, Tivta, Herceg Novog, Budve i Bara.

Najčitanije