7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

EPCG rekonstruiše dio infrastraukture u Krtolima i na Luštici

Trafostanica
Trafostanica

Počeli su radovi na potpunoj rekonstrukciji trafostanice 35/10kV „Pržno“ u Krtolima kod Tivta, koja električnom energijom napaja cjelokpuno poluostrvo Luštica – saopštila je juče Elektroprivreda Crne Gore.

„U okviru ugovorenih radova, koji treba da se završe do kraja godine, predviđena je zamjena 35 i 10 kilovoltnog postrojenja i ugradnja dva transformatora od po 8 MVA.“- navodi se u saopštenju uz podsjećanje da su na tivatzskom, ali i hercegnovskom dijelu Luštice planirani brojni novi turistički i stambeni sadržaji.

Krajem prošle nedjelje počeli su i radovi na izgradnji tarfostanice 35/10KV „Klinci“ u istoimenom selu na hercegnovskom dijelu Luštice, sa uklapanjem u 35 i 10 kV mrežu. Prema riječima Ranka Vukovića, Rukovodioca Sektora za razvoj i investicije FC Distribucije,   realizacijom ovog 2,2 miliona eura vrijednog projekta, znatno će se poboljšati naponske prilike i stvoriti neophodne pretpostavke za priključenje novih potrošača na hercegnovskom dijelu poluostrva Luštica.

„Korisnici električne energije na tom dijelu Luštice trenutno se napajaju preko 10 kV nadzemnog voda dužine oko 11 kilometara, što nepovoljno utiče na pouzdanost napajanja električnom energijom. Izgradnja nove trafostanice će u znatnoj mjeri poboljšati kvalitet napajanja u tom dijelu konzuma.“- istakao je Vuković.

Privode se kraju i pripremne radnje za početak izgradnje 35 kV kablovskog voda od trafostanice 35/10 kV „Kumbor“ do nove trafostanice „Klinci“. Kabl će služiti za napajanje novog energetskog objekta „Klinci“ i njegovim postavljanjem se stvaraju uslovi za uklapanje buduće trafostanice u elektroenergetski sistem Crne Gore – kažu u EPCG.

Izvor:S. L.

Najčitanije