16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Emir Hadžihafizbegović: Vrećo je seoska varalica …

Koštana novi plakat
Koštana novi plakat

Srbijanska glumica mađarskog porijekla Emina Elor iz Novog Sada, zamijeniće u naslovnoj ulozi, kontroverznog bosanskohercegovačkog umjetnika Boža Vreća u pozorišnoj predstavi „Koštana“ koja će premijertu imati u petak, 5.avgusta. Potvrdili su to zvanično juče producenti ove dugo očekivane regionalne pozorišne koprodukcije koju „potpisuju“ Centar za kulturu Tivat, Srpsko narodno pozorište i Studentski kulturni centar iz Novog Sada.

Vrećo je u nedjelju veče iznenada, pravdajući se navodnim zdravstvenim problemima, napustio Tivat i predstavu „Koštana“, autorski projekat reditelja Kokana Mladenovića, u sred završnih proba za premijeru zakazanu za 5.avgust. Kako „Vijesti“ nezvanično saznaju, Vrećo je prethodno uredno pokupio honorar koji su mu producenti uplatili da odigra ulogu Koštane u projektu koji je baš zbog njegovog odabira za naslovnu ulogu, od početka pratila velika kontroverza.

Nakon njegovog odlaska, glumački ansamb predtsve pored Emine Elor, čine Emir Hadžihafizbegovic, Nebojša Dugalić, Emir Ćatović, Milan Kovačević, Radoje Ćupić, Gordana Đurđevic Dimić, Aleksandra Pleskonjić, Danica Grubacki, Nina Rukavina, Jelena Marković I Andreja Kulešević.

Preducenti ne kruju ogorčenje postupkom Vreća kojemu su svi pojedinačno, uključujući I reditelja Mladenovića, najavili tužbe sa pozamašnim zahtjevima za novčanu odštetu. Posebno kivan na kolegu iz Sarajeva je čuveni bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović koji je Vreća nazvao “seoskom varalicom”.

“On je valjda očekivao koncert Bože Vreće. Mogu da shvatim da se on ne razmijući teatar, ne razumijući proces rada u teatru nije se snašao, ali način na koji je otišao, pobjegavši iz hotela ne javivši se producentu, glumcima, govori o tome da se radi o jednoj seoskoj varalici i tako sam rekao za sarajevske medije. Seoska varalica napravi nešto u trenutku i misli da je profitirao.”- kazao je Hadžihafizbegović. Legenda ex YU glumišta je poručila Vreću da “iako je buo njegov poštovalac, više ne želi da ga sretne u životu”. Hadžihafizbegović je dodao da lično ne vjeruje u navodne zdravstvene probleme Vreća “jer tako naprasno se razboljeti u samo dva sata je nešto što je konstrukcija” i  dodao da će producenti  “zbog nanijete štete cjelokupnoj produkciji, tražiti zaštitu autorskih i srodnih prava svih angažovanih pojedinaca”.

“To što će pravno da ga slijedi će biti vrlo traumatično za njega. Mi smo pravili predstavu koja je podrška njemu, njegovoj nekoj transeksualnosti, nečemu što je generalno planetarna predrasuda prema ljudima koji se drugačije osjećaju.” – kazao je Hadžihafizbegović naglašavajući da je stoga posebno razočaran postupkom Boža Vreća.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije