15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekumenizam na kotorski način

Kađenje moći Svetog Tripuna foto Boka News

Uoči proslave Svetog Tripuna (3.februar) zaštinika Kotorske biskupije i grada Kotora, u četvrtak 2. februara u 18 sati mornari će prenijeti relikvijarij do oltara u katedrali, a potom slijede svečana VečernjaKađenje moći, Svetog Tripuna po obredniku iz XVI stoljeća.

Posebnost Večernje predstavlja kađenje svetih moći koje se obavlja za vrijeme pjevanja života Svetog Tripuna iz kotorskog Legendarija.

Kađenje obavljaju visećim kadionicama šest katoličkih i šest pravoslavnih vjernika, dok Bokeljska mornarica pored relikvija čuva počasnu stražu.

Kađenje moći Svetog Tripuna 2015.

„Ovaj običaj nije poznat u svijetu da moći Sveca kade, laici, građani. To obično čine biskupi svećenici ali ne laici. Ovaj obred predstavlja ekumenizam u praksi i obnovljen je 2000. godine, te predstavlja primjer poštovanja i iskazivanja časti svecu kojeg podjednako slavi Istok i Zapad.

Kađenje moći Svetog Tripuna 2016.
Kađenje moći Svetog Tripuna 2016.

Nekada su moći kadili samo plemići, sa razvojem građanskog društva šest plemića i šest građana da bi u devetnaestom stoljeću moći Svetog Tripuna kadili šest katolika i šest pravoslavaca” – kazao je za Boka News generalni vikar Kotorske biskupije don Anton Belan.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije