21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološku prijetnju „Explorer“ dižu na obalu

Zapusteni EXPLORER u Bijeloj
Zapusteni EXPLORER u Bijeloj – foto Radio Jadran

Ministarstvo pomorstva i saobraćaja doovorilo je sa stečajnim upravnikom Jadranskog brodogradilišta Bijela Žarkom Ostojićem i rukovodstvom kontroverzne JU Vlade Crne Gore „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje“ (RCUD) iz Bijele, način riješavanja porblema sa zapuštenom motornom barkasom „Explorer“ koja je u opasnosti da potone u akvatorijumu brodogradilišta.

„Dogovoreno je da početkom naredne nedjelje RCUD iznajmi i plati velike dizalice kojima će „Explorer“ biti podignut iz mora i smješten na za to već određeno mjesto na obali brodogradlišta gdje će čekati svoju konalčnu sudbinu. Brod će vjerovatno biti ponuđen na prodaju, da li kao otpadni materijal ili još možda upotrebljivo plovilo, ali to zavisi od odluke Vlade koja je osnivač RCUD-a.“- kazao nam je direktor Direktorata za pomorstvo u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva, kapetan Vladan Radonjić.

On je dodao da je inspekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor detaljno upoznata sa problemom i da prati situaciju u vezi „Explorera“ čije su potapanje na vezu u brodogradilištu prije nekoliko dana pravovremenom intervencijom, spriječili radnici-stečajci Jadranskog brodogradilišta. Oni su na vrijeme uključili pumpe kojima su ispumpali vodu što je „Explorer“ prima kroz svoj truli drveni trup i time spriječili da ova motorna barkasa duga 22 metar, deplasmana 69,5 tona, potone, te da se iz nje u okolni akvatoruijum, izliju ostaci nafte  i ulja iz mašinskog prostora.

„Explorer“ je inače, nekadašnja specijalno opremljena hidrografska barkasa BH-11 Mornarice VJ, izgrađen je 1985 godine na Krku i bila je jedan od najmlađih i najboljih barkasa u Mornarici. U posjed RCUD-a dospio je 2005 kada ga je tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, poklonio JU Vlade Crne Gore sa sjedištem u Bijeloj, a zbog čega je kasnije u Srbiji protiv Davinića vođen dugogodišnji sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja.

Vlada SAD je  2007. dala skoro 100 hiljada dolara za remont i opremanje „Explorera“ po potrebama RCUD-a, u tivatskom Arsenalu, ali direktor te JU Veselin Mijajlović nikada nije koristio 350 hiljada eura vrijedan rekonstruisani ronilački brod u njegovoj osnovnoj namjeni. Naprotiv, ovaj državni je u ljeto 2008. neovlašćeno korišten u poslovima polaganja dijela novog podvodnog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, a koji je za kotorski „Vodovod“ obavila privatna firma Mijajlovićevog sina Danila, „Aquanaut“ iz Podgorice. Iako je vlasnik privatne ronilačke firme, Danilo je istovremeno stalno zaposlen kod oca Veselina, kao jedan od instuktora u državnom RCUD-u. Ubrzo nakon radova u zalivu Trašte, RCUD je potpuno napustio i zapustio „Explorer“ koji je godinama propadao na mrtvom vezu prvo u Risnu, a potom i u Bijeloj  gdje će sada najvjerovatnije i skončati kao sekundarna sirovina.

Izvor:S. L.

Najčitanije