16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ekološki monitoring „zdravlja“ mora u marini Porto Montenegro

Porto Montenegro marina
Porto Montenegro marina

Stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK) počeli su ovih dana sa prvim mjerenjima i prikupljanjima podataka u akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu, u cilju sprovođenja jednogodišnjeg programa monitoringa stanja morskog ekosistema u zahvatu elitnog tivatskog nautičkog centra.

„Sa Porto Montenegrom potpisali smo ugovor o jednogodišnjem monitorinigu stanja životne sredine u morskom ekosistestemu po svim njegovim apaketima – počev od hemijskog i mikrobiološkog sastava morske vode, preko eutrofikacije, bioindikatora eventualnog zagađenja, do stanja i brojnosti morskih biljnih i životinjskih organizama na ovom području, odnosno hemijskog sastava sedimenata morskog dna. Po završetku projekta biće izrađen i detaljan fnalni izvještaj.“- potvrdio je dirtektor IBMK, dr Mirko Đurović.

On je precizirao da će neki od podataka biti sumirani i objavljivani mjesečno, a neki sezonski, na period od pola godine. Nakon završetka čitavog posla za godinu dana, dobiti podaci koji će se uporediti sa tzv. „nultim stanjem“ – presjekom stanja morskog ekosistema na lokaciji Porto Montenegro sakupljenim u Studiji iz 2007, te vidjeti koliko su se prilike u moru nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a današnje marine za mega i super jahte, promijenile na bolje ili na gore u proteklih osam godina.

Prema nezvaničnim informacijama, vrijednost ovog projekta čije sprovoženje finansira sam Porto Montenegro je 40 hiljada eura.

Institiut za biologiju mora Kotor
Institiut za biologiju mora Kotor – Foto Boka News

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije