Ekološki monitoring „zdravlja“ mora u marini Porto Montenegro

Institut za biologiju mora započeo detaljni ekološki monitoring akvatorijuma elitnog tivatskog nautičkog centra

Porto Montenegro marina
Porto Montenegro marina

Stručnjaci Instituta za biologiju mora iz Kotora (IBMK) počeli su ovih dana sa prvim mjerenjima i prikupljanjima podataka u akvatorijumu marine Porto Montenegro u Tivtu, u cilju sprovođenja jednogodišnjeg programa monitoringa stanja morskog ekosistema u zahvatu elitnog tivatskog nautičkog centra.

„Sa Porto Montenegrom potpisali smo ugovor o jednogodišnjem monitorinigu stanja životne sredine u morskom ekosistestemu po svim njegovim apaketima – počev od hemijskog i mikrobiološkog sastava morske vode, preko eutrofikacije, bioindikatora eventualnog zagađenja, do stanja i brojnosti morskih biljnih i životinjskih organizama na ovom području, odnosno hemijskog sastava sedimenata morskog dna. Po završetku projekta biće izrađen i detaljan fnalni izvještaj.“- potvrdio je dirtektor IBMK, dr Mirko Đurović.

On je precizirao da će neki od podataka biti sumirani i objavljivani mjesečno, a neki sezonski, na period od pola godine. Nakon završetka čitavog posla za godinu dana, dobiti podaci koji će se uporediti sa tzv. „nultim stanjem“ – presjekom stanja morskog ekosistema na lokaciji Porto Montenegro sakupljenim u Studiji iz 2007, te vidjeti koliko su se prilike u moru nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a današnje marine za mega i super jahte, promijenile na bolje ili na gore u proteklih osam godina.

Prema nezvaničnim informacijama, vrijednost ovog projekta čije sprovoženje finansira sam Porto Montenegro je 40 hiljada eura.

Institiut za biologiju mora Kotor
Institiut za biologiju mora Kotor – Foto Boka News

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.