15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Egipćani pale gume, svi zagađuju more

Dim od paljenja guma iznad Lovanje
Dim od paljenja guma iznad Lovanje

U jeku špica turističke sezone žitelji i brojni turisti koji borave u Boki Kotorskoj mogu svakodnevno „uživati“ i u nemilim scenama zagađivanja životne sredine jednog od zvanično, najljepših zaliva na svijetu.

Naime, uprkos svim dosadašnjim aktivnostima komunalnih policija Tivta i Kotora, žitelji neformalnog egipćansko-romskog naselja na Lovanji, na granici opština Tivat i Kotor, gotovo svakodnevno pale stare automobilske gume i kablove, kako bi došli do metala unutar pneumatika, odnosno kablova.

Dim od paljenja guma iznad Lovanje
Dim od paljenja guma iznad Lovanje

Dio stanovnika tog improvizovanog naselja u blizini piste tivatskog aerodroma bavi se sakupljanjem sekundarnih sirovina, a čelična, odnosno bakarna žica iz automobilskih guma i kablova jedan je od njihovih glavnih ciljeva. Iako je to strogo zabranjeno, oni stoga gotovo svakog dana u večernjim ili časovima pred zalazak Sunca, na Lovanji pale velike količine guma i kablova, a gusti crni dim prepun toksičnih materija diže se iznad Tivatskog polja.

Mrlja u moru kod ostrva Gospa od Skrpjela
Mrlja u moru kod ostrva Gospa od Skrpjela

Još drastičnija je skoro svake večeri situacija u Kotorskom zalivu gdje morske struje na nekoliko lokaliteta u blizini Perasta, Dobrote i Kostanjice, formiraju ogromne mrlje od otpadnih materija koje nesavjesni pojedinci sa kopna ali i brojnih jajhti i brodova, prosipaju u more. Uz razne masnoće i sadržinu kanalizacionih ispusta, velike mrlje koje se prostiru i na površini od po nekoliko stotina kvadrata, „upotpuni“ i razni plutajući otpad – prirodni u obliku počupane morske trave, i vještački u liku  raznih plastičnih kesa, boca i sličnog, a što sve zajedno pruža izuzetno ružnu sliku turistima koji noću krstare Bokom na nekom od ovdašnjih izletničkih brodova.

Mrlja u moru u Kotorskom zalivu
Mrlja u moru u Kotorskom zalivu
Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije