8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukacija u školama – “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje”

Kompostiranje
Kompostiranje

U okviru svog projekta “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje”, NVO “Eko Centar Delfin” iz Kotora u saradnji sa OSCE Misijom u Crnoj Gori sprovodi program edukacije u 15 osnovnih škola u Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Petnjici, Kolašinu, Plužinama, Nikšiću, Danilovgradu, Podgorici i Cetinju.

Prema riječima predsjednice te NVO Ljilje Radunović, program edukacije je odobren od Ministarstva prosvjete i odnosi se na unaprijedjenje znanja učenika i nastavnika u oblasti principa održivog razvoja, održivog upravljanja otpadom i sprovodjenja procesa kompostiranja zelenog otpada.

“Eko Centar Delfin” je tokom septembra objavio poziv za osnovne škole sa područja centralne i sjeverne regije Crne Gore, da se prijave za program edukacije. U predvidjenom roku prijavilo se više od 30 škola, od kojih je na osnovu definisanih kriterijuma izabrano njih 15. Kotorska NVO će u toku realizacije programa edukacije, potpisati sporazume o saradnji sa ovim prosvjetnim institucijama.

“Osim edukativnog programa ove škole će dobiti u trajno vlasništvo kompostere kapaciteta 600 litara, uz obavezu da sprovedu proces kompostiranja u narednih 12 mjeseci.”- istakla je Radunović.

Osim toga, kroz projekat “Održivo upravljanje zelenim otpadom-kompostiranje”, publikovan je edukativno informativni materijal na temu kompostiranja (brošure i posteri). U toku juna mjeseca 2015.god u EU Info Centru je realizovana panel diskusija na temu “Kompostiranje- potencijali i mogućnosti”, a tokom novembra u Podgorici će biti organizovan trening program za predstavnike komunalnih preduzeća iz projektnih opština na temu ” Jačanje kadrovskih kapaciteta komunalnih preduzeća u oblasti održivog upravljanja otpadom” i panel diskusije u Beranama i Nikšiću.

“Inicijativa za implementaciju projekta je ideja “Eko Centra Delfin”, a Misija OSCE-a je sa zadovoljstvom prihvatila predlog, nalazeći da se u potpunosti uklapa u njen mandat promovisanja dobrog rukovodjenja u sektoru životne sredine. Tokom 2014.god projektom su bile obuhvaćene primorske opštine Crne Gore, a tokom 2015.god centralni i sjeverni region.”- naglasila je Radunović.

Izvor:S. L.

Najčitanije