16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Edukacija o morskom otpadu

Studenti na izlozbi - Morski otpad
Studenti na izlozbi

U sklopu obilježavanja evropske Nedjelje otpada, studenti Metalurško-tehnološkog fakulteta iz Podgorice posjetili su izložbu “Morski otpad”, koja je postavljena u centralnom atriju tržnog centra Delta City.

Studenti sa smjera Zaštita životne sredine imali su priliku da se upoznaju sa izazovima koje pred sve zemlje stavlja jedna posebna vrsta otpada – morski otpad.

Ovo je prvi put da se u Crnoj Gori na organizovan način skreće pažnja na kompleksan problem morskog otpada, kako bi se krenulo s radom na prevenciji njegovog stvaranja.

Studenti na izlozbi - Morski otpad
Studenti na izlozbi – morski otpad

Studenti su imali priliku da od Marije Milačić iz Ekološkog pokreta „Ozon“, koja je i njihova koleginica, dobiju informacije o samoj postavci i detaljima koji je karakterišu.Studenti su saznali da morski otpad nastaje najvećim dijelom ljudskom nebrigom, te da su najčešće nađeni predmeti na obalama opušci, plastične i staklene boce i poklopci, plastične kese, omoti od hrane, pribor za jelo, slamčice, limenke i papirne kese. Prema procjenama, nekim od ovih predmeta potrebno je i više stotina godina da se razgrade u morskoj vodi.

Izložba - Morski otpad
Izložba – Morski otpad

,,Naša želja je da omogućimo studentima što više terenskih aktivnosti i studijskih posjeta kako bi ono o čemu uče mogli da vide u praksi. Aktivnostima kao što je posjeta izložbi pokušavamo uticati i na njihovu kreativnost, koja je veoma bitna za sve, a naročito za mlade ljude koji pokušavaju unaprijediti svijest o pitanjima zaštite životne sredine. Izložba je odlična prilika da povećamo interesovanje javnosti za problematiku otpada u moru i zadovoljstvo je što ćemo u tome imati podršku onih kojima je profesija zaštita životne sredine”, rekao je Aleksandar Perović, izvršni direktor „Ozona“.

Studenti na izlozbi
Studenti na izlozbi

Izložba je dio Marlisco projekta, evropske inicijative usmjerene na podizanje svijesti o potrebi rješavanja problema morskog otpada. Do sada je u istom konceptu prikazana samo u Grčkoj, a zahvaljući kompaniji Coca-Cola Hellenic, koja je širom svijeta prepoznata po primjeni održivosti u svakom segmentu poslovanja, Crna Gora je druga evropska zemlja koja je ugostila izložbu „Morski otpad“.

Marlisco projekat u 15 mediteranskih zemalja okuplja 20 subjekata, usmjerenih na definisanje održive kolektivne vizije u vezi s morskim otpadom.

Najčitanije