Duže će se čekati na granici s Hrvatskom

Prijetnja terorizma i organizovani kriminal primorali su Evropsku uniju na izmjenu Zakonika o šengenskim granicama.

Karasović GP
Karasović GP

Takve izmjene se pominju kao uslov da se sistem slobode kretanja unutar šengenskog prostora, koji je jedno od najvidljivijih dostignuća EU integracija, uopšte održi, piše Jutarnji list.

Prema predlozima koje je predstavila Evropska komisija i koje je podržao Evropski savjet, ubuduće će se registrovati svi putnici koji ulaze i izlaze na spoljnim granicama EU.

Dosada su se registrovali samo oni koji nijesu državljani EU, Švajcarske, Islanda i Norveške, a odsad će se to odnositi i na njih.

Zato i postoje posebne trake na graničnim prelazima i posebne kabine na aerodromima za građane EU i one NON-EU. Nije teško predvidjeti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora.

Tako će prelazak granice s Hrvatskom iz pravca Srbije, BiH i Crne Gore trajati nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće samo pogledati dokumente i sliku, nego vas i registrovati – za autobus od 60 putnika koji ide, na primjer, iz Sarajeva za Zagreb to svakako znači duže vrijeme provedeno na granici, navodi Jutarnji.

Kako je hrvatska granica prema Srbiji, BiH i Crnoj Gori spoljna granica EU, a ona prema Sloveniji i Mađarskoj spoljna granica Šengena, kada nove mjere stupe na snagu mogle bi usporiti prelazak granice.

GP Karasović
GP Karasović

Zato su i Hrvatska i Slovenija na samitu EU u Briselu tražile fleksibilniji pristup kako bi se ostavila mogućnost za rješenje koje ne bi dovelo do značajnijeg usporavanja saobraćaja i protoka robe i ljudi.

Problem je nastao nakon što se proteklih godina otkrilo da su neki od terorista, koji su organizovali i sproveli napade i u Evropi i drugdje po svijetu, takođe bili državljani EU koji su uživali slobodu kretanja, bez toga da ih se registruje u sistem, pa je bilo teško pratiti kuda se kreću.

Kao mjera za jačanje kontrola uvodi se sistem Etias, prema kojem se osobe koje nijesu EU državljani sami moraju putem interneta unaprijed registrovati u sistem, najaviti dolazak u EU, platiti 5 eura za registraciju i onda mogu unutar 5 godina slobodno putovati u države EU. Bitno je da službe u EU znaju ko ulazi i izlazi iz Unije.

IzvorJutarnji list
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.