15 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović sa saradnicima posjetio Herceg – Novi

Đukanović sa saradnicima u HN
Đukanović sa saradnicima u HN

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović sa saradnicima danas je boravio u Herceg-Novom, gdje su imali radni sastanak sa predsjednicom Opštine Natašom Aćimović i predsjednikom Skupštine opštine Andrijom Radmanom.

Tema sastanka je bila: Strateški izazovi Opštine Herceg-Novi. Opšti utisak učesnika je da je razgovor bio veoma koristan, a tokom sastanka su predstavljene važne razvojne inicijative u našoj opštini, u interesu razvoja turizma i ekonomije.

– Ono što je bio naš cilj je da ukažemo na projekte koji su od presudnog značaja za budući razvoj i napredak Herceg-Novog, kao i da iznesemo koji su to izazovi sa kojima se suočavamo u radu lokalne uprave. U nekim ključnim aspektima dobili smo razumijevanja, podršku i pomoć Vlade koja nam je neophodna – kazala je predsjednica Opštine.

Kako je istakla, što se tiče projekta Herceg-Novi – Evropska prijestonica kulture 2021. godine, dogovoreni su operativni koraci koje će Vlada i lokalna uprava zajedno realizovati, imajući u vidu da ovaj projekat donosi mnoge benefite.

Takođe, važna tema sastanka bio je problem koji Herceg-Novi ima sa prostorno-planskom dokumentacijom. Kako je rekla Aćimović, naišli su na razumijevanje članova Vlade, a sve u cilju ostvarivanja ključnih projekata i promjene imidža grada.

Premijer Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je dragocjeno kada za sagovornika imate strukturu koja ima jasne inicijative.

– Dogovorili smo se kako ćemo raditi, da ne gubimo vrijeme nego da o svim tim razvojnim inicijativama razmišljamo i radimo zajedno, u zajedničkim timovima i da na taj način savladavamo izazove u narednom vremenu – izjavio je premijer.

Đukanović je kazao da je kandidatura za Evropsku prijestonicu kulture ideja koja pokreće mnoge potencijale i pretenduje da iskoristi brojne resurse u interesu dobre prezentacije Herceg Novog i Crne Gore.

Takođe, potvrdio je da nedostatak prostorno-planske dokumentacije predstavlja ozbiljan problem, ali i da je dogovoreno da taj problem Vlada i Opština zajedno savladaju.

– Dogovorili smo vrlo ambiciozan okvir u kojem možemo savladati taj izazov. Govorili smo i kako možemo premostiti ovo vrijeme do donošenja PUP-a Herceg-Novog, da se ne predamo sasvim tim nedostacima već da ih savladavamo kroz postojeću dokumentaciju, otvarajući prostor za moguću dinamiku realizacije razvojnih projekata – rekao je premijer.

On je istakao da su tokom današnjeg sastanka čuli nekoliko veoma zanimljivih razvojnih ideja u kojima su realno sagledane mogućnosti i prioriteti za razvoj Herceg-Novog, koji “predstavljaju inspirativnu bazu za objedinjavanje ljudskih resursa u Vladi i Opštini”. Među njima je “Porto Bono”, projekti kojima se valorizuju potencijali Orjena i zaleđa, kao i infrastrukturni projekti kojima bi se bolje povezalo poluostrvo Luštica sa ostatkom teritorije opštine.

Đukanović sa saradnicima u HN
Đukanović sa saradnicima u HN

Kako je rekao premijer, ovim sastankom počinje praksa koja će obilježiti završnicu mandata Vlade, a to je intenzivnije prisustvo i razgovori sa opštinskim rukovodstvima o pitanjima koja se tiču preuzetih obaveza i razvoja. Najavio je sastanak uz Budvi kasnije danas, a naradnih dana i u drugim crnogorskim opštinama.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednici Vlade Crne Gore Duško Marković i Petar Ivanović, ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović, ministar kulture Pavle Goranović, ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović, potpredsjednik Opštine Herceg Novi Dragan Janković, Glavni administrator Dobrila Šakotić, savjetnik predsjednice za investicioni razvoj Dušan Radović, savjetnica predsjednice za turizam i kulturu Nataša Martić i iz Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Nikša Grgurević i Saša Vujović.

Najčitanije