17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Đukanović: Crna Gora postaje evropsko energetsko čvorište

Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla
Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i glavni izvršni direktor italiijanske energetske kompanije “Terna” Mateo Del Fante, simboličnim presjecanjem vrpce, obilježili su danas na rtu Ponta mu blizini plaže Jaz u Donjem Grblju, početak polaganja prve crnogorske sekcije elektroenergetskog podmorskog kabla koji Crnu Goru spaja sa Italijom.

Projekat postavljanja kabla koji je namijenjen prebacivanju jeftine električne energije iz Crne Gore i zemalja Zapadnog Kalkana u Italiju, vrijedan je skoro milijardu eura, a obavlja se u saradnji “Terne “ i Crnogorskog elektroprenosnog sistema CGES.

Kabl maksimalnog kapaciteta 1.000 megavata istorosmjerne struje, postavlja se na dnu Jadrana  na potezu između Peskare u Italiji i Lastve grbaljske u Crnoj Gori gdje će uskoro nići i mamutsko transformatorsko postrojenje koje naizmjeničnu struju iz crnogorskih i elektrana Balkana, treba da pretvori u istormjernu prije njenog slanja kablom za Italiju.

Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla
Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla

“Ovaj markantni energetski most je ubjedljiva ilustracija efektivne politike proširenja EU na Zapadni Balkan, i istovremeno potvrda riješenosti zemalja regiona da budući razvoj zasnivaju na poštovanju najviših evropskih standarda. Njime Crna Gora i suštinski postaje energetska spona Zapadnog Balkana sa EU.”- kazao je prmeijer Đukanović, naglašavajući da je od italiajnske obale prema Crnoj Gori već postavljeno 136 od ukupno 455 kilometara dužine kabla.  Dodao je da CGES gradi 400 kV dalekovod Lastva-Čevo-Pljevlja te tafostanicu “Lastva”, i polaže 6 kilometara kabla ukupavajući ga u tlo od Lastve do rta Ponta gdje kabl ulazi u more, kao i podmorski dio do izlaska kabla iz crnogorskih teritorijalnih voda. Ostatak posla obavljaju Italijani kojima će u eskploataciji buduće energetske konekcije što treba da bude završena do kraja 2018,  pripasti 80 odsto prihoda koje ona ostvari.

“Za samo nekoliko godina ovaj projekat je od početne ideje, preko ratifikovanog međunarodnog sporazuma između Crne Gore i Italije  prihvaćen kao strateški interes ne samo naše dvije države, već i Zapadnog Balkana i EU. Dodatan značaj obezbjeđuje mu uloga generatora ubrzanog energetskog razvoja regiona, koji trasira novi energetski put – Transbalkanski koridor. U njemu se prepliću interesi energetske zajednice, kao i zemalja Zapadnog Balkana.  To potvrđuje i činjenica da je EU kroz Zapadno-Balkanski investicioni okvir podržala ovaj projekat sa 25 miliona eura granta, namijenjenih za izgradnju 400-kilovoltne interkonekcije Pljevlja – Bajina Bašta.”- kazao je premijer Đukanović koga su brojne zvanice iz sfere politike, dilomatije i biznisa, okupljene na ceremoniji, čekale više od sat vremena. Svečanosti su pored ostalih, prisustvovali i ambasador Italije u Crnoj Gori Vićenco del Monako, potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, ministar ekonomije Vladimir Kavarić, direkror CGES-a Dragan Laketić i nekoliko gradonačelnika sa primorja.

Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla
Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla

Đukanović je naglasio da će kabl rezultirati brojnim benefitima za Crnu Goru – od upošljavanja preko 30 kompanija i 500 radnika koji već sada rade na gradilištu u Donjem Grblju, preko više desetina radnika i inženjera koji će sistem sa crnogorske strane održavati i njime upravljati kada  bude završen.

“Nakon puštanja u pogon kabla’, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla – 20% od instalisanih 1.000 megavata. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Nije manje značajno za elektroenergetski sistem Crne Gore ni to što će biti uvezan u regionalno i evropsko tržište. Stvaranjem integrisanog tržišta za električnu energiju, i povećanjem konkurencije, industriji i građanima će biti omogućeno snabdijevanje, na osnovu nižih veleprodajnih cijena energije.”- istakao je Đukanović dodajući da je kabl značajan i za intenziviranje investicija u energetskom sektoru u Crnoj Gori gdje je potpisan ugovor za gradnju drugog bloka TE “Pljevlja”, završava se vjetroelektrana na Krnovu   “a interesovanje za  hidropotencijale Morače i Komarnice sve je intenzivnije”.

Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla
Polaganje elektroenergetskog podmorskog kabla

“Poznavaoci prilika u ovom sektoru cijene da je ‘podmorski kabal’ predstavljao i pozitivan impuls nedavno završenim velikim energetskim objektima u Bosni i Hercegovini (TE Stanari) i Albaniji (HE Banja). Završetkom ovih radova Crna Gora će ojačati i modernizovati svoje prenosne mreže u primorskoj oblasti, kao i u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Prvi rezultati u tome su već vidljivi. To će omogućiti daleko veći nivo sigurnosti i pouzdanosti napajanja korisnika, što je i jedna od ključnih pretpostavki sadašnjih i budućih velikih investicija u turizmu.”- istakao je Đukanović.

DEL FANTEČ KABL JE VEĆ DIO INFRASTRUKTURE OD INTERESA ZA EU

Naglašavajući da je kabl za elektro-konekciju do Crne Gore “inovativna struktura značajna za održivost životne sredine, veoma važna za Italiju i krucijalno bitna za integraciju regije Balkana u Evropu”, glavni izvršni direktor “Terne” Mateo del Fante  je kazao da “Italija i “Terna” ispunjavaju svoja obećanja i danas smo došli u situaciju da položimo i sekciju kabla na crnogorskoj obali”.

“Ova infrastruktura je strateški važna za Crnu Goru, Italiju, ali i za Evropu što dokazuju i brojni dokumenti koje je u međuvremenu verifikovala i EU. Ovaj projekat podržala je i EBRD, a na evropskom nivou kabel Italija-Crna Gora je i zvanično  proglašen projektom od zajedničkog interesa za članice EU i stoga već je fomalno postao dio evropskih instrastrukturnih sistema. To je i konkretan dokaz da EU ide napred i da Crna Gora kao kontakt tačka na balkanskoj strani, će u ovom projekltu imati veoma važnu ulogu”- kazao je Del Fante. Istakao je da je da radovi napreduju planiranom dinamikom i da se od ukupne dužine kabla, čak 433 kilometra polažu pod morem, a maksimalna dubina na koju se kabl spušta u Južnom Jadranu je čak 1.200 metara.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije