12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Duhovni sabor pravoslavnih Bokelja

Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu

Duhovni sabor pravoslavnih Bokelja posvećen spaljivanju moštiju Svetog Save na Vračaru i obretenju moštiju prevlačkih mučenika, pod nazivom „U svjetlosti Hristovog Vaskrsenja – Bokelji Svetom Savi i Prevlačkim mučenicima”, održan je juče u Tivtu .

U jutarnjim satima liturgiju je pred crkvom Svete Trojice na Prevlaci održao iguman manastira Svetog Arhangela Mihaila, arhimandrit Benedikt sa tivatskim sveštenstvom.

Mošti prevlačkih mučenika potom su predveče sa Prevlake brodom prevezene do obale Pine, gdje su ih dočekali vjernici. Uslijedila je litija ulicama grada sa molebanom na raskrsnici ispred zgrade opštine, a potom i večernje bogosluženje u crkvi Svetog Save. Na čelu litije koja je okupila nekoliko stotina vjernika, bio je mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije koji je i besjedio pred večernjim bogosluženjem u crkvi Svetog Save.

U tivatskom Centru za kulturu potom je održan 16. Sabor pravoslavnih horova Boke Kotorske na kome su nastupili horovi iz Herceg Novog, Kumbora, Bijele, Budve, Kotora i Tivta. Prisustvovao je veliki broj vjernika među kojima je bio i konzul Srbije, Zoran Dojčinović i bokokotorsko sveštenstvo.

Sa litije u Tivtu
Sa litije u Tivtu
Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije