10 C
Kotor

Slušaj online radio

Dubrovački simfonijski orkestar nastupio u Kotoru nakon 25 godina

U sklopu 14. Don Brankovih dana muzike, koji su dio Međunarodnog festivala KotorArt u ponedeljak je ispred katedrale Svetog Tripuna u Kotoru održan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod nazivom „More muzike, Muzika mora”. Pod dirigentskom palicom maestra Mladena Tarbuka, izvedena su djela Sorkočevića, Poulenca, Brankovića i Mozarta, a kao solisti nastupili su i pijanisti Marija Gracio i Aljoša Lečić.

Dubrovački simfonijski orkestar u Kotoru je nastupio nakon dvadeset pet godina.

Brojne goste i zvanice pozdravio je Tvrtko Crepulja, podpredsjednik Opštine Kotor, i direktor KotorArta pijanista Ratimir Martinović, koji je podsjetio na izreku koja kaže stavi prst u more i bit ćeš povezan sa cijelim svijetom. To uradite u Boki, i na tom zamišljenom putu oko svijeta Dubrovnik je prva luka. Ista je stvar i s muzikom, i more i muzika spajaju.

„Prije desetak godina na ovom mjestu KotorArt je organizovao je svoj prvi veliki koncert; bio je to nastup Zagrebačke filharmonije, koja je u Crnoj Gori nastupila poslije sedam decenija, a svega nekoliko godina poslije tragičnih dešavanja u našem susjedstvu. Tada je, završavajući svoj govor, don Branko, na iznenađenje mnogih, rekao da Festival neće otvoriti ni muzika ni govori, već zvona katedrale svetog Tripuna, kao poziv na pomirenje, na oproštaj i na ljubav. „Zvona, zvonite“, izgovorio je don Branko riječi koje, poput poziva ili mantre, nastavljamo da ponavljamo svake godine na ovom mjestu. Ja sam to veče zvona, iako sam ih slušao svakodnevno, zapravo čuo po prvi put. I od tada ih slušam i čujem drugačije, bilo ona sa katoličkog ili pravoslavnog hrama. Iako muzičar, ja vam razliku između ovih zvona ne znam reći“ – kazao je Ratimir Martinović.

Koncertu je prisustvovao i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, prof. dr Slobodan Prosperov Novak.

„Prisjetio bih se da smo ovdje 1991. u vrtu biskupove palače organizirali posljednju predstavu „Majstore, dolaze ozbiljna vremena, ugasite svijeću“. Tada su se govorili stihovi pokojnoga pjesnika Slavka Mihalića, a stihove je govorio veliki glumac Tonko Lonza. Nije bilo navečer,  jer nije moglo biti, bili su prvi dani rujna, već su se vidjele vojne kolone preko brda, bilo je vrlo zastrašujuće i počinjala je agresija na naše prostore. 25 godina je prošlo od tada i naravno da smo dirnuti ovim trenutkom koji nije samo glazbeni i ne bih se složio da je samo glazbeni, to je historijski trenutak.” – kazao je Slobodan Posperov Novak.

Najčitanije