9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Državne službe uklonile olupinu izgorele jahte – „Yacht Voyage“ držao nelegalnu marinu

Uprava pomorske sigurnosti i Insekcija sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor završile su akciju uklanjanja olupine 12 metara duge britanske jahte “Yulia“ , a koja je minulog vikenda pod za sada zvanično još neutvrđenim okolnostima, izgorela i potonula na vezu u nelegalnoj “Solila marini“  na lokalitetu Stara Račica u Krtolima kod Tivta. Tim prilikom u more se izlilo više stotina litara nafte iz rezervoara uništenog broda koji pripada kompaniji „Yacht Voyage“ koja u „Solila marini“  kako je reklamira na svom sajtu, drži čitavu flotu katamarana za iznajmljivanje.

„Uz konstantan nadzor ovlašćenih lica UPS i inspekcije, potonuli brod je prvo u utorak dignut na površinu mora, i sa njega su uklonjeni svi ostaci nafte u tankovima i drugih štetnih tečnosti. Ništa od toga se nije raširilo na akvatorijum Tivatskog zaliva jer je jahta još od pokušaja gašenja požara, bila okružena plutajućom branom. Sve štetne materija posebnom opremom- upijačima, skimerima i disperzantima uklonila je ekipa UPS i specijalizovane firme „Hemosan“ iz Bara.“- kazao je juče „Vijestima“ direktor UPS Safet Kočan. On je sa svojim saradnicima maltene stalno bio na licu mjesta od početka incidenta kada je požar zahvatio „Yuliu“ u noći između subote i nedjelje.

Nakon dizanja na morsku površinu i čišćenja od nafte i ulja, olupinu „Yulie“ pregledao je inspektor Tehničkog inspektorata UPS iz Tivta, kako bi se uvjerio da je brod sposoban da izdrži tegalj do mjesta gdje će se izvući na obalu. Ostaci jahte zaštićeni su kako se iz njih tokom plovidbe do Zelenike gdje je „Yuliu“ oteglio remorker „Boka Sky“, ne bi u more eventualno rasipali azbestna izolacija i druge štetne materije.

„Jahta je u Zelenici podignuta na obalu i predata vještacima  i policiji , kako bi se utvrdio uzrok izbijanja požara. Očišćena je i od požara oštećena obala na lokalitetu Stara Račica i cijeli lokalitet i akvatorijum ekološki sanirann u najvećoj mogućoj mjeri“- kazao je Kočan dodajući da su došli do saznanja da je marina na Staroj Račici radila bez važećeg ugovora o zakupu obale sa „Morskim dobrom“.

„Naredni koraci stim u vezi u smislu zabrane rada tog objekta i ostalih sankcija, nisu u nadležnosti UPS, već Inspekcije sigurnosti plovidbe i Lučke kapetanije Kotor“- zaključio je Kočan dodajući da očekuje da će državni organi do kraja odraditi svoj posao i uvesti red na ovom lokalitetu.

Inače do danas nismo dobile odgovore Inspekcije  i Ministarstva pomorstva na pitanja o zatvaranju nelegalne marine na lokalitetu Stara Račica te sankcijama koje će snositi kompanija „Yacht Voyage“. Ranije je najavljeno da će njima kao vlasniku stradalog broda biti ispostavljeni svi troškovi uklanjanja olupine i ekološke sanacije mora i obale, a koji se mjere hiljadama eura, kao i da će vlasnik dobiti posebnu novčanu kaznu zbog zagađenja mora. Ranije nam je iz „Morskog dobra“ nezvanično potvrđeno da nemaju nikakav ugovor sa kompanijom „Yacht Voyage“ o zakupu pristaništa-privezišta na Staroj Račici. Zemljište na ovoj lokaciji vlasništvo je podgoričkog biznismena Jovana Popovića koji ga je u zakup dao drugoj tivatskoj kompaniji- „Movida“ d.o.o, a koja na istočnom dijelu ovog kompleksa gazduje plažom, restoranom i noćnim klubom „Movida Beach“. „Movida“ i „“Yacht Voyage“ imaju istog vlasnika, ruskog državljanina Sergeje Voronkova. „Movida“ za objekte kojima gazduje ima važeće ugovore o zakupu sa Morskim Dobrom, dok dio obale koji se odnosi na privezište-pristanište koje koristi „Yacht Voyage“ nije „pokriven“ tim ugovorom. Uprkos tome, izvršni direktor „Movide“ d.o.o. Tivćanin Blaženko Bogdanović prije dva dana je  negodovao zbog teksta koji su „Vijesti“ objavile o incidentu sa jahtom „Yulia“ i prijeteći novinaru, naložio mu da napusti kompleks.

„Ovo je privatno vlasništvo, a ne nikakvo morsko dobro i ovdje niste dobrodošli.“- poručio je tada Bogdanović  novinaru.

Izvor:S. L.

Najčitanije