10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Državna inspekcija ne preduzima ništa da spriječi…

Tivat panorama – foto Željko Starčević

Požar koji je prekujuče poslijepodne izbio na nekadašnjoj deponiji smeća opštine Kotor u mjestu Lovanja u blizini aerodroma Tivat, i juče je stvarao probleme zbog velikog dima koji je u ranim jutarnjim satima prekrio veći dio Tivatskog zaliva.

Zbog toga i smanjene vidljivosti ujutro je bilo i manjih problema sa odvijanjem saobraćaja na aerodromu jer je par aviona bilo zadržano dok se dim ne raziđe i uspostavi optimalna vidljivost za slijetanje. Ipak, vjetar je ubrzo rastjerao dim, ali su brojni turisti i građani i juče protestovali zbog svega što se događa na Lovanji.

Stanovnici tamošnjeg neformalnog romskog naselja koji se većinom bave sakupljanjem sekundarnih sirovina naime, već duže vrijeme redovno na bivšoj deponiji pale stare automobilske gume i elektro kablove, kako bi došli do čelične žice, odnosno bakarnih provodnika u njima. Pri tome se gusti crni dim pun toksičnih materija često diže iznad ovog dijela Tivatskog polja, a ovakvo nezakonito postupanje žitelja Lovanje uzročnik je i aktuelnog požara na bivšoj deponiji jer je vatra zahvatila naslage smeća koje kotorski vatrogasci ne mogu ugasiti klasičnim metodama i nasipanjem vodom. Zbog toga je uz dvoje vatrogasne ekipe sa protivpožarnim vozilima, na Lovanji angažovan i bager da zapaljeni otpad prekrije zemljom jer je to jedini efikasni način da se požar ugasi.

Dim od paljenja guma iznad Lovanje

Na problem sa nelegalnim paljenjem guma i kablova na Lovanji već duže ukazuju kako žitelji okolnih naselja Kavač i Gradiošnica, tako i odgovroni sa aerodroma Tivat, ali država do sada nije preduzela ništa da to spriječi. Sa jedne strane, Romima se kao „marginalnoj društvenoj grupi“ gleda kroz prste jer je sakupljanje otpada navodno, njihova osnovna aktivnost za preživljavanje. Sa druge strane, nadležni iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore čije su brojne inspekcije ovih dana na primorju, okreću glavu od ovog problema i prave se nenadležni. Oni naime, odgovornost kada je komunalni otpad u pitanju, prebacuju na Komunalne inspekcije i policije Tivta i Kotora, iako je riječ o masovnom zagađenju vazduha dimom i toksičnim supstancama što je u domenu rada  državne Ekološke inspekcije.

Izvor:S. L.

Najčitanije