Država im otela vozilo, pa moraju kupiti novo

Opština Tivat pokušaće da nabavi ambulantno vozilo za Krtoljane

Dr Matijevic i gradonacelnik Kankaras sa novim reanomobilom

Opština Tivat namjerava da kupi novo ambulatno vozilo za potrebe mještana Krtola koji već godinama nemaju na raspolaganju adekvatno vozilo za medicinski transport. Lokalna uprava se na taj korak odlučila jer ambulanti u Radovićima gravitira ne samo nekoliko hiljada stalnih stanovnika Krtola, već i svo stanovništvo sela na Luštici koja su administrarivno na teritoriji opštine Herceg Novi, kao i nekoliko hiljada turista koji ljeti borave na ovom području.

„Probem nedostatka ambulatnog vozila u Krtolima moramo riješavati i odlučni smo da to uradiomo sami ili eventualno u saradnji sa donatorima – velikim stranim kompanijama koje posluju na ovom području, poput Luštice Development i Qatari Diara, a koji već imaju programe podrške lokalnoj zajendici.“- kazala nam je gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević.

Budući da je i sama zdravstveni radnik i da je godinama bila na čelu Doma zdravlja u Tivtu, Matijević je najbolje upoznata sa pravim potrebama stanovništva južnog dijela opšitne Tivat i Luštice, zbog čega naglašava da se jedno ambulantno vozilo mora obezbjediti za njih.

Ona je sugerisala Mjesnoj zajednici Krtoli da se dio od ukupno 40 hiljada eura koliko je Luštica Development ove godine opredijelila za direktnu podršku toj MZ, usmjeri za nabavku reanomobila, a što će se vjerovatno i desiti ako „pretekne“ nešto para od dva prioritetna projekta koje je odredila MZ da se finansiraju tim novcem – uređenje sportskog terena OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima i izrade bine na trgu kod tzv. vojne zgrade u centru tog naselja.

Cijela priča međutim, ne bi bila interesantna da se ne zna da Tivat već posjeduje jedno ambulantno vozilo koje bi moglo zadovoljiti potrebe Krtoljana, a da ga država nije bukvalno otela Tivćanima prije godinu ipo dana. Riječ je o reanomobilu marke „fiat ducatio“ iz 2006.  koji je tada Opština kupila tivatskom Domu zdravlja. Vozilo čije je ključeve tadašnjoj direktorki Doma zdravlja Snežani Matijević uručio tadašnji gradonačelnik Dragan Kankaraš, kasnije je formalno preuzeo novoformirani Zavod za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, ali ga je koristio isključivo u tivatskoj Službi Hitne pomoći, sve do juna 2015. kada ga je Tivćanima oduzeo direktor Zavoda za HMP dr Saša Sefanović i poslao ga za Ulcinj.

„Sva vozila HMP Tivat su tu, osim ovog jednog kojeg moramo poslati u Ulcinj zato što tamo trenutno nemamo auto, a moramo pružiti uslugu građanima Ulcinj jer su nam svi građani Crne Gore isti“ – kazao je tada Stefanović, obećavši da će vozilo biti vraćeno iz Ulcinja čim ono tamo Zavodu  više ne bude trebalo. To se međutim nije desilo ni do danas, iako se taj tivatski reanomobil više ne koristi u Ulcinju, već u Službi HMP u Podgorici gdje su ga prije desetak dana snimile novinarske ekipe koje su pratile akciju deložacije jedne porodice iz kuće u park šumi Zagorič.

U protekla dva mjeseca inače, Zavod za HMP Crne Gore i Ministarstvo zdravlja, podijelili su po Crnoj Gori ukupno 24 nova ambulantna vozila i reanomobila iz donacija EU i Vlade NR Kine. Dva vozila iz tih kontingenata dodijeljena su Podgorici, a jedno Ulcinju. Uprkos tome, sada već stari tivatski reanomobil nije vraćen onima koji su ga kupili, pa Opština Tivat sada sopstvenim novcem mora da ponovno riješava problem dijela svojih stanovnika u Krtolima, o kojima se država očito ne brine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.