9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Država ih obmanula pa će opština sanirati krov škole

Sa zbora građana u Krtolima

Iako su čelnici Ministarstva prosvjete to poslednji put obećali u aprilu, krov Osnovne škole „Branko Brinić“ u Radovičima nije saniran, pa djeca iz Krtila, Krašiča i sa Luštice koja pohađaju tu školu, nastavu prate u neuslovnom objektu koji prokišnjava.

„Krov toči „kao vrša“ i to više nije samo činjenica da su u školi lokve ili kante za sakupljanje vode na sve strane, već je u pitanju i elementarna sigurnost naše djece. Grede koje drže krov su potpuno trule i prijete da se sruše, voda curi preko elektro kablova pa može doći do strujnog udara, ili požara. Savjet roditelja i MZ Krtoli poslali su novi dopis Ministarstvu prosvjete u kojem su ih obavijestili da roditelji neće tolerisati da im djeca pohađaju nastavu u ovako lošim uslovima i da ukoliki se ništa pod hitno ne preduzme, to može rezultirati i raznim vidovima bunta građana.“- kazao je predsjednik MZ Krtoli Ivan Starčević na zboru građana Krtola, a kojem je preksinoć u Radovićima, prisustvovala i tivatska gradonačelnica dr Snežana Matijević (DPS) sa saradnicima. Starčević je naglasio da je aktivnostima MZ i Savjeta roditelja, samo u posljednjih godinu dana u školu uloženo oko 60 hiljada eura donacija raznih firmi i lokalne uprave, ali da Ministarstvo prosvjete ni izbliza ne odrađuje ono što je njegova obaveza.

OŠ „Branko Brinić“ koju pohađa 200-tinjak učenika, baštini tradiciju od preko 240 godina organizovanog pkolstva u Krtolima, a radi u neuslovnom i dotrajalom montažnom objektu starom skoro 40 godina. Ministarstvo prosvjete u više je navrata zvanično obećalo da će finansirati detaljnu sanaciju krova škole za koju je urađen projekat i predračun u iznosu od 50.000 eura, ali do sada ni centa nije uložilo u riješavanje tog problema, uprkos brojnim apelima uprave škole, mještana, ali i Opštine Tivat.

„Upoznata sam sa ovom problematikom i svi ste svjedoci da je ministar Damir Šehović prilikom posjete Tivtu obećao da će tokom ljeta krov biti saniran, ali ne znam zbog čega se to niie dogodilo. Potrebno je napraviti novu školu ne samo u Krtolima, već i u Tivtu i Donjoj Lastvi gdje već godinama imamo velikih problema sa preopterećenošću ili dotrajalošću postojećih objekata. Na žalost, koliko sam upoznata, u nacrtu budžeta Crne Gore za 2018. koji se sada radi, nije planirana izgradnja nijedne nove škole ili vrtića na primorju, već samo u Podgorici i na sjeveru“- kazala je gradonačelnica Matijević dok je potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS) zatražio da se lokalnoj upravi odmah dostavi projekat sanacije krova škole.

„Dajte da vidimo koliko to košta i da pod hitno riješavamo problem. Kontaktiraćemo Ministarstvo prosvjete i vidjeti da li oni i koliko mogu učestvovati, ali Opština sigurno neće dozvoliti da se ovo uradi polovično ili nekvalitetno, već ćemo mi sve isfinansirati ako bude trebalo“- poručio je Kusovac.

Mještanin Savo Klakor kritikovao je direktora škole Ivicu Toševa što do sada nije uspio natjerati Ministarstvo provjete da ispoštuje obećanje o sanaciji krova koje je u Krtolima još 2015. dao tadašnji ministar Predrag Bošković (DPS) a kasnije ponavljao njegov nasljednik na toj funkciji Damir Šehović (SD). On je istao da je ministarstvo „do sada u više navrata nam pokazalo svoju ne-volju da ovo riješi“ i pohvalio gradonačelnicu Matijević za njeno razumijevanje potreba mještana. Ivica Niketić je naglasio da škola osim sa krovom, ima probleme i sa septičkom jamom, izlivanjem otpadnih voda iz druge zgrade u blizini dvorišta, kao i sa održavanjem higijene, na što je direktor Tošev odgiovorio da oni „prema evropskim standardima, imaju pravo na samo jednu čistačiću, ali je to malo na 1.500 kvadrata površine objekta“.

Sa zbora građana u Krtolima

„Da je sreće, Ministarstvo prosvjete bi moralo misliti o školama u Tivtu, a ne prvenstveno mi iz lokalne uprave. Mi ćemo pomoći koliko god moćemo, to će sigurno učiniti i naši partneri – veliki strani investitori poput Luštice Development, ali je to prevashodna obaveza države.“- kazala je gradonačelnica Matijević, ističući dobar primjer saradnje Opštine sa Ministarstvom zdravlja koja će uskoro rezultirati i izgradnjom Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama.

Zbor građana usvojio je stavove da Krtoljani traže izgradnju potpuno novog objekta OŠ „Branko Brinić“ na mjestu postojećeg, a u kojem bi adekvatne prostorije dobili i Muzička škola i dječiji vrtić. Oni su saglasni da Luštica Development u okviru svog turističkog kompleksa Luštica Bay izgradi novu međunarodnu školu, i predlažu da ona bude otvorena i za mjesno stanovništvo kao srednja usmjerena škola za kadrove koji budu trebali tom novom turističkom gradu.

ŠEHOVIĆ I BOŠKOVIĆ OBEĆALI, ALI NE I ISPUNILI

„Sredstva za sanaciju krova OŠ „Branko Brinić“ u iznosu od 50.000 eura su obezbijeđena. Računam da ćemo u partnerstvu sa Opštinom ili samo u izvedbi Ministarstva prosvjete uspjeti da to pitanje u vrlo kratkom roku riješimo“- kazao je ministar Damir Šehović prilikom svoje radne posjete Tivtu 3.aprila ove godine.

„Ministarstvo prosvjete će izdvojiti 50 hiljada eura za hitnu sanaciju krova na objektu OŠ „Branko Brinić“ u Radovićima. Situacija sa dotrajalim montažnim objektom područnog odjeljenja OŠ “Drago Milović” u Donjoj Lastvi, je takva da zahtijeva hitnu akciju i mi ćemo se svakako prema tome adekvatno odnijeti. Dogodine će iz državne kase za intervencije na školama u Tivtu biti izdvojeno ukupno 200 hiljada eura, plus troškovi za redovno održavanje tih objekata.”- obećao je Tivćanima prilikom radne poisjete tom gradu 1.decembra 2015. tadašnji ministar prosvjete Predrag Bošković. Ni jedno od tih obećanja nije u punoj mjeri realizovano.

KRTOLJANI – DODIJALI RADOVI NA VODOVODU I KANALIZACIJI

Ionako već razoreni lokalni put od kotorske raskrsnice do Radovića, uskoro će se opet prekopati na dvije lokacije radi postavljanja novih vodovoda od kojih se jedan mora hitno graditi za snabdijevanje vodom kompleksa Luštica bay – čulo se na skupu uz obećanje da bi svi ti radivi trebali biti završeni do početka ljeta 2018. To je, uz činjenicu da se na ovom području već godinama izvode radovi na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi, kao i da novo postojenje za prečišćavanje otpadnih voda na Klačini nije ispunilo očekivanja pa neprijatni mirisi stvaraju velike problem žiteljima Obale Đuraševića, izazvalo je negodovanje građana.

„Transibirska željeznica od Urala do Vladivostoka dugačka na hiljade kilometara, izgrađena je ručno i bez mašina tokom 1912. i 1913. godine a put preko Đuraševića gradi se evo pet godina. Put od Slanice do Rogača gradi se četiri godine“- istakao je Vaso Dubravčević.

Izvor:S.L

Najčitanije