Država djelimično ublažila uslove za sertifikovanje pomoraca

Nakon protesta pomoraca, država „povukla ručnu“ i djelimično ublažila uslove za sertifikovanje brodskih električara

Kruzer klase MSC LIRICA na kojem je Vujosevic glavni brodski elektro oficir
Kruzer klase MSC LIRICA na kojem je Vujosevic glavni brodski elektro oficir

Protesti pomoraca- brodskih električara koji su nezadovoljni uslovima što ih propisuje aktuelni crnogorski Pravilnik za sticanje zvanja i ovlašćenja u pomorstvu, rezultirali su time da je država odlučila da ipak djelimično ublaži aktuelne standarde za dobijanje takozvanog ETO III/6 sertifikata.

Po međunarodnoj STCW konvenciji, od 1.janaura 2016 posjedovanje nacionalnog ETO breveta sa oznakon III/6 obavezno je za sve pomorce- brodske elektrotehničare.

„STCW jasno propisuje na države svojim pomorcima elektro-struke, koji su do dana stupanja na snagu te konvencije imali najmanje 12 mjesec plovidbenog staža u toj funkciji tokom posljedjih 5 godina, po automazmu izda ETO III/6 brevet. Crna Gora međutim to ne čini, već svjim Pravilnikom traži da mi svi koji imamo višegodišnje iskustvo na pozicijama chief officer electrician-a (glavnog brodskog elektro-oficira), prije dobijanja sertifikata, prođemo dodatnu obuku od 360 sati na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i nakon toga polažemo devet ispita pred nadležnom komisijom Ministarstva pomorstva. To je van svake pameti jer Crna Gora ovako pokušava da nametne standarde koji su iznad opšeprihvaćenih u svijetu.“ – kaže za Špiro Vujošević, chief officer electrician sa italijanske kompanije „MSC Cruises“.

On naglašava da bi, ukoliko se sprovede u praksi ono što je zamislila naša državna administracija, on i njegove kolege morali da u školskim klupama i polaganju ispita „potroše“ najmanje pola godine i izlože se troškovima od oko 5 hiljada eura po čovjeku, kako bi dobili nacionalni ETO brevet. To je za neke od njih, posebno one koji rade u tzv off shore industriji brodova koji opslužuju naftne platforme, prosto nemoguće, pa bi ih poslodavci ostavili bez posla zbog dugog vremena „izbivanja“ iz službe.

„Ja plovim 12 godina, od čega sam već 7 na poziciji chief electrician officer-a što je vrhunac u mojoj struci. Moja kompanija uvažava moju stručnost i sve što sam naučio u našim školama, i povjerava mi na upravljanje izuzetno kompleksan brodski električni sistem, ogromne snage i vrijednosti koja se mjeri desetinama miliona eura, a naša država smatra da sam nedovoljno obučen i da treba da idem ponovno na 360 sati nastave da bih dobio nacionalni brevet za ono što već godinama radim za jednog od najprestižnijih poslodavaca u svijetu.“- ističe Vujošević. On je glavni za održavanje i upotrebu kompleksnog elektro-sistema na kruzerima klase „MSC Lirica“ gdje je i pogon broda elektrilni preko dva velika azipoda snage 20.000 kilovata, dok čitav sistem kojim rukovodi Vujošević proizvodi više od 26 hiljada kilovata električne energije. Samo jedan od dva azipoda koji pokkreću kruzer klase „Lirica“, košta 22 miliona dolara.

„Ja sam išao na obuku za upravljanje i održavanja azipoda i dizel-egeneratora kod najrenomiranijih svjetskih proizvođača poput „Alstoma“, „Rols Royce-a“ ili „Wartsila-e“ i imam sve njihove sertifikate, ali mi to moja država ne priznaje i traži dodatnu obuku i ispite. Ispiti nisu problem, to ću sve, ako treba da ponovno ispolažem, ali zaista nema smisla da pola godine gubim u školskoj klupi na „doobuci“ za nešto čime već godinama upravljam za jednog od najrenomiranijih poslodavaca na svijetu.“- kaže Vujošević.         On naglašava da je „Nikola Tesla jednak na kopnu i na moru“, te da nema nikakve ni terorijske ni praktične razlike između komponentni električnog sistema na obali i one na brodovima, a koje bi zahtijevale doobuku brodskih električara.

„Naprotiv, ja na brodu u samo par stotina kvadrata imam bukvalno sve što recimo Crna Gora ima na potezu od par stotina kilometara, od hidroelektrane „Perućica“, preko visokonaponskih dalekovoda i trafostanica, do niskonaponske mreže i konačnih potrošača u bilo kojoj kući u Kotoru. I sad mi neko indirektno iz moje države, kaže da ja to ne znam da radim, a „MSC Cruises“ mi sedam godina daje da rukovodim takvim jednim sistemom.“- čudi se Vujošević.

Ministarstvo pomorstva – Izlazimo u susret električarima

Iz Ministarstva pomorstva i saobraćaja su nam rekli STCW konvencija “propisuje minimalne standarde stručnosti za sva zvanja, koja zemlja potpisnica može da koriguje u smislu povećavanja, a ne smanjenja zahtjeva.” Oni su dodali da će ipak djelimično izaći u susret sugestijama brodskih električara koji imaju 3 godine radnog iskustva na brodovima, ali će svi ipak morati da polažu ispite za sticanje novog brevet.

“Svi pomorci koji su stekli ili ne ovlašćenje brodskog električara, shodno do sada važećim pravilnicima i obavljali te poslove, a imaju iskustvo veće od 36 mjeseci na brodu biće oslobođeni obuke, ali ne i ispita. Pomorci koji imaju manje od 36 mjeseci plovidbenog staža moraju pohađati propisanu obuku u trajanju od 8 do 9 nedelja sa predviđenih 333 sata obuke u ovlašćenim centrima i pomorskim školskim ustanovama. Takođe, svi pomorci koji su stekli potvrdu u centrima za obuku pomoraca u zemljama Evropske unije do 01.01.2016. a odnosi se na potvrdu o završenoj obuci za “Visoki napon iznad 1000 V”, biće im ista priznata.”- kazala je portparolka MSP Jelena Raspopović.

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.