9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Drvene barke: Svijetlo na jugu Jadrana

nalovna

U zadnjih godinu dana u Crnoj Gori su počele da se dešavaju lijepe i pozitivne stvari u vezi revitalizacije gradnje drvenih barki, a za to je zaslužna porodica Bokovac iz Bara.
Kada sam se neki dan čuo sa Nenadom Bokovcem rekao mi je: „Zamisli, Zorane, prošle godine u ovo doba nisam imao čak ni materijal za izradu barki ispred kuće, a ovih dana smo završili sezonu jednom veoma uspješnom regatom tzv. Match race trka drvenih barki ojedrenih latinskim jedrom“.

Od Arsenala do „arsenalke“

DSC_7951No, idemo redom. Za nepunu godinu dana izgrađene su četiri pasare tipa „arsenalka“ (sa blagim modifikacijama), sve četiri su dobije jarbole i latinska jedra, učestvovale na svim regatama po Boki, pokupile jako puno trofeja, ali i velikih simpatija organizatora i publike. Bokovac je barku prikazao i na izložbi pod nazivom „Život drvenih barki“ koju je upriličila naša poznata umjetnica Maja Đurić. Tada su izloženi njeni foto radovi uz priču o svakom pojedinom vlasniku i njegovoj barki.
Tako nešto može da uradi samo čovjek koji je svim srcem želio da doprinese obnovi tradicionalne drvene brodogradnje u Crnoj Gori, posebno što je izabrao da napravi replike poznate tivatske „arsenalke“, pravljene u nekadašnjem Arsenalu, počevši od 1970. godine. Neke od njih su još u životu i plove Bokom, ali sve ih je manje iz prostog razloga što je održavanje tih drvenih ljepotica jako skupo za prosječnog stanovnika Crne Gore.
Budućnost regate

DSC_7962Posljednja regata održana u Baru je, po Nenadovim riječima, prva ovakve vrste uopšte na Jadranu. Sudeći po interesovanju svi su izgledi da će postati tradicionalna, a u budućnosti i međunarodna, sa većim brojem takmičara.
Čitav događaj imao je izuzetnu pažnju medija.
U razgovoru sa Nenadom saznao sam da on ima još dobrih ideja o revitalizaciji drvene gradnje i neće se zaustaviti na ovome.
Njegova supruga Lala je osnovala i nevladinu organizaciju „Kalafatska radionica Bokovac“ preko koje je išla sva organizacija regate.

Neumorni Pero

DSC_7966Moram na kraju napomenuti da je Nenad imao od koga naučiti i savladati umjetnost izrade drvenih brodica – njegov otac Pero koji, iako ima preko 80 godina, po cijeli dan provodi na škveru radeći kao mladić.
Nadam se da ćemo dogodine imati još više prilika da pišemo o ovoj izuzetnoj porodici kojoj ne nedostaje energije za nove projekte.

Najčitanije