Drugo prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

medja i graditelji

Glavni događaj u okviru manifestacije „Čovjek i kamen“ svakako je II Prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe.

Kulturološka dimenzija predstojećeg događaja, koji će se u nedelju, 25-og juna, po drugi put odvijati na bućarskom zogu na samom prevoju Orjensko sedlo (1600 m), je dominantna, mada to nikako ne znači da će nedostajati borbe, pa i adrenalina.

Osim same vještine, podizanje suvomeđe zahtijeva makar solidnu fizičku spremnost. Ekipe se sastoje od po 3 člana (kapiten i 2 takmičara). Na raspolaganju imaju samo 10 minuta da gomilu kamena pretoče u što više metara suvomeđe primjerene čvrstine, širine 60 centimetara i visine jednog metra. Uz brzinu i dostignutu dužinu suvomeđe, ocjenjuje se i statika zida, kao i sama estetska komponenta. Sve ekipe dobijaju zahvalnice za učestvovanje, najbolje 3 diplome, dok prvoplasirana dobija, umjesto pehara, prelazni kamen, „Orjenska buža), rad Novljanina, Dejana Veriga, poznatog planinara i ljubitelja Orjena, ali isto tako i poznatog umjetnika-amatera. U skladu sa događajem koji promoviše tradiciju, najbolji dobijaju i poklon paket, pravi lokalni gastro-suvenir, dar hercegnovskog udruženja „Ruke“ ispunjen našim autohtonim delicijama.
Ciljna grupa za učešće u II Prvenstvu Crne Gore u gradnji suvomeđe prvenstveno su formalne ili neformalne grupe, kao i sportski klubovi, svi oni koji uvažavaju, podržavaju, odnosno, koji u svojim aktivnostima imaju zaštitu tradicionalnog antropogenog pejzaža, kao i grupe koje se još uvijek bave gradnjom tradicionalnih suvomeđa.
Kako bi samo takmičenje moglo da izgleda u realizaciji, možete vidjeti preko linka
https://www.youtube.com/watch?v=xxmmcK14mRQ sa primjera iz susjedne Hrvatske.

Gradnha suvomeđe

Za učešće vaše ekipe potrebno je prijaviti se do petka u podne (22. jun) Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena na e-mail zeljko.starcevic@hercegnovi.me , tel. 069360803 , a ako želite u subotu na nedelju noćiti u pl. domu, rezervišite smještaj na subra@t-com.me
Učešće je besplatno, a takmičari imaju obezbijeđen ručak u planinarskom domu Orjen sedlo.
Fotografije su sa prošlogodišnjeg, I Prvenstva Crne Gore u gradnji suvomeđe.

2 Komentari

  1. Nije mi jasno zašto se to natjecanje u gradnji suhozida (suvomeđa, gromača) ne događa u urbanim djelovima Boke, pa da nešto i bude od koristi, npr. ograditi nečiji vrt. Ovako, kako vidim, suhozid se gradi negdje boguizaleđa bez uporabne svrhe. Neka se ogradi, npr., moja livada u Tivtu, ja plaćam ćevape, mušlje i piće (kamenje ja ne ću nositi), a turistima iz Tivta moći će se pokazati tradicionalno graditeljstvo. A ne da se penju po planinama da bi vidjeli suhozid bez svrhe.

    • Urbani dijelovi Boke se na žalost još uvijek stide pokazati tradiciju, više vole staklo, čelik i beton. S druge strane, mjesto “Bogu iza leđa” je naše zaleđe, očuvana oaza i prirode i tradicionalnog antropogenog pejzaža, nešto čega u nekom većem opsegu u Zalivu više nema. Takođe, nije uputno praviti organizaciju događaja gdje bi u nečijem privatnom đardinu ostao rezultat, ljudi bi se mogli osjećati prevarenim. Ako ste pogledali link na Kolan, ni tamo nisu rabotali po đardinima, niti je ostao suhozid po sred zoga kao trajni rezultat. Kamen će se u narednim volonterskim radionicama svakako pametno iskoristiti – ozidaće se na suvo tribine u sklopu najvišeg bućarskog zoga u državi, mjesta koje svakog avgusta ugosti bokeške bućare na već tradicionalnom bućarskom turniru. Dakle, “Bogu iza nogu” jeste, ali se s tim ponosimo. Što je lako dostupno, gdje napora nema, nema ni gušta, a ovdje sve radimo samo od gušta. Dobro nam došli!

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.