Drugi pišu: Stanovi se preprodaju, a o porezu niko ne priča

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Prema podacima Poreske uprave Crne Gore, kompanija Adriatic Marinas koja u Tivtu razvija projekat luksuznog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro, od 2007. do danas prodala je ukupno 252 stana izgrađena na mjestu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal i na tome prihodovala skoro 213 miliona eura. Adriatic Marinas koji je vojno brodogradilište preuzeo i srušio ga 2007., za Arsenal je Vladi Crne Gore platio kupoprodajnu cijenu od 3,26 miliona eura, dok su još ukupno oko 20 miliona izdvojili za otpremnine oko 470 radnika brodogradilišta koji su ostali bez posla, te za ekološko čišćenje bivše industrijske lokacije.

“Uvidom u ugovore o kupoprodaji nepokretnosti koje se nalaze u Porto Montenegro u Tivtu koje posjeduje Poreska uprava, utvrđeno je da u periodu od 2007. godine do danas izvršen promet 252 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 212.806.150,00 € ”- rečeno je “Vijestima” u Poreskoj upravi. Iz tog državnog organa objasnili su da u svim tim transakcijama, nije naplaćivan porez na promet nepokretnosti, već samo PDV.

“Imajući u vidu da se kod svakog ugovora radilo o prvom prometu nepokretnosti, odnosno prometu novoizgrađenih nepokretnosti, isti je bio oporeziv porezom na dodatu vrijednost, koji je u zavisnosti od vremena nastanka pojedinačnih ugovora obračunavan po stopi od 17 ili 19 procenata (imajući u vidu da je do jula 2013. godine u skladu sa Zakonom o porezu na dodatu vrijednost opšta stopa PDV-a iznosila 17 procenata, nakon čega je u skladu sa izmjenama istog Zakona izmijenjena je na 19 procenata), koji je uračunat u cijenu i prijavljen poreskom organu kroz mjesečne PDV prijave obveznika koji su vršili promet nepokretnosti.”- odgovoreno nam je  iz uprave kojom rukovodi Miomir M. Mugoša, ali nije saopšten kompletan iznos tako naplaćenog PDV-a. Nezvanično, ta suma kreće se između 36 i 38 miliona eura.

“Kada je u pitanju iznos PDV-a naplaćen po gore navedenom osnovu, važno je istaći da se porez na dodatu vrijednost prijavljuje kroz mjesečnu prijavu poreza na dodatu vrijednost po različitim stopama,  ali u zbirnom iznosu bez obzira na vrstu proizvoda ili usluga čiji je promet izvršen, te u tom smislu nije moguće izdvojiti podatak o porezu na dodatu vrijednost koji je naplaćen isključivo po osnovu prometa novoizgrađenih nepokretnosti od strane predmetnih obveznika.”- objasnili su iz Poreske uprave, uz napomenu da je sav prihod od PDV-a na prodate stanove u Porto Montenegru, otišao u državnu kasu.

Dio fiskalnog finansijskog kolača je međutim, trebalo da dobije i gradska kasa Tivta u slučaju naplate poreza na promet nepokretnosti. Ovaj porez koji se naplaćuje prilikom prometa korišćenih nepokretnosti, iznosi 3 odsto i dijeli se između države i opštine na čijoj se teritoriji nalazi prodata nekretnina. Iz Poreske uprave odćutali su pitanje o do sada naplaćenom iznosu poreza na promet nepokretnosti u Porto Montenegru, a podatak o tome nemaju ni u Opštini Tivat.

Porto Montenegro

“Shodno članu 25 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, porez na promet nepokretnosti je ustupljeni prihod.  Dakle, Poreska uprava vrši obračun i naplatu ovih prihoda i opštine nažalost, nemaju uvida u ove prihode. Napominjemo da se u skladu sa čl. 6 Zakona o porezu na promet nepokretnosti, prometom nepokretnosti ne smatra sticanje novoizgrađenih građevinskih objekata na koje se plaća PDV, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrijednost. To znači da su obveznici poreza na promet nepokretnosti bili samo oni kupci koji nisu direktno kupili stan od Adriatic Marinas doo Tivat, već od nekog od vlasnika koji ga je prethodno kupio od pomenutig društva, tako da se ovdje sigurno ne radi o značajnoj sumi”-rekli su nam u Opštini Tivat.

Iz menadžmenta Adriatic Marinasa nisu odgovorili na naša pitanja koliko je od 2007. do danas od izgrađenih stanova  u Porto Montenegru, preprodano trećim licima. Nezvanično, iz te kompanije tvrde da je riječ o poslovnoj tajni. Ipak, uvidom u katastarske podatke za list nepokretnosti 2065 KO Tivat u kome su popisane nepokretnosti u Porto Montenegru, jasno se vidi da je jedan broj luksuznih stanova u međuvremenu, preprodavan. Tako naprimjer, u spisku vlasnika stanova više nema imena bankarsjog magnata i crnogorskog državljanina Natanijela Rotšilda koji je do prije neku godinu, bio zvanično upisan kao vlasnik luksuznog stana od 351 kvadrat na četvrtom spratu zgarde “Teuta”. Samo za taj stan, imajući u vidu cijenu po kojoj je plaćen u početku gradnje Porto Montenegra 2007., država je gtrebalo da naplati preko 48 hiljada eura poreza na promet nepokretnosti.

Porot Montenegro – foto Porto Montenegro
Pravi vlasnici “kriju” se iza of shore i domaćih firmi ?

Iako u menadžentu Poprto Montenegra tvrde da su prodali gotovi sve do sada izgrađene stanove u pet rezidencijalno-poslovnih zgrada i kondo-hotelu “Regent”, u zvaničnoj katastarskoj evidenciji nisu upisani svi vlasnici, već se veliki broj prodatih stanova i dalje zvanično vodi na Adriatic Marinas kao graditelja ili njegove kćerke-firme poput “PM 1.5” ili “PM Retail”. Sa druge strane, ima i veliki broj slučajeva u kojem se pravi vlasnici skupih nekretnina u tivatskom nautičkom centru “kriju” iza imena raznih stranih, najčešće of shore firmi, kao i “no name” domaćih preduzeća registrovanih kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Tako stanove u Portu naprimjer, posjeduju Lamington Development Limited, Zoulian Consultansts Limited, Hapster Corporation and Commonwealth Trust Ltd, Renkis Investment Ltd, Gentian Holdingd Ltd, Acorn Properties, Largendo Holdings Ltd, Eastbay Limited, Mobrison Enterprises, ali i domaće poput Orjen Shipping doo iz Kotora, CG Investment doo iz Tivta, Beltour doo Tivat, Montpro doo Podgorica, Kal Monte doo Tivat, Roots Development doo Podgorica, Jaguar Mediterranean Real Estate doo Budva, To To Porto doo Podgorica…

Stan kupio i Veselin Pejović ?

Da se već prodate nekretnine u Porto Montenegru preprodaju, govore i brojni oglasi na sajtovima specijalizovanih agencija, ali se povremeno oni mogu naći čak i u crnogorskoj dnevnoj štampi. Tako je nedavno u jednom  dnevnom listu, vlasnik nudio na prodaju svoj stan od 139 kvadrata u zgradi “Teuta” po cijeni od 1,3 miliona eura.

Ako je suditi po podacima o teretima upisanim u listu nepokretnosti 2065 KO Tivat, stan u Porto Montenegru nedavno je pazarila i kompanija “Uniprom metali” nikšićkog biznismena Veselina Pejovića, vlasnika KAP-a. Naime, za apartman površine 51 kvadrat na drugom spratu ultraluksuznog kondo-hotela “Regent Porto Montenegro”, upisan je teret zabilježbe kupoprodajnog ugovora između prvog vlasnika Vjačeslava Sokolova kao prodavca i nikšićke kompanije kao kupca.  Kako stoji u katastarskoj dokumentaciji, kupoprodajni ugovor je sklopljen 15 decembra prošple godine, a upisan u listu tereta za tu nekretninu 13.januara ove godine.

S.Luković

/Vijesti/

Izvorvijesti. me
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.