Drugi najtopliji februar na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja

Boka Kotorska, Lepetani – foto Boka News

Ovogodišnji februar je postao drugi najtopliji februar na Zemlji u povijesti temperaturnih mjerenja.  Globalni temperaturni podaci postoje od 1880. godine.

Prema podacima američke Državne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), prosječna globalna temperatura  kopna i okeana u februaru   2017. godine je bila  za 0.98 °C veća od temperaturnog prosjeka za februar   za 20. stoljeće, a on iznosi 12.1°C.   Toplija je bio samo februar iz 2016. godine kada je temperaturno odstupanje  iznosilo čak +1.20°C, što je  najveće ikad zabilježeno temperaturno odstupanje od prosjeka za bilo koji mjesec od 1880. godine.  Prema  temperaturnim podacima NOAA-e ovogodišnji februar je sedmi najtopliji mjesec u posljednjih 138 godina, gledajući temperaturno odstupanje od prosjeka.

I prema podacima o globalnim temperaturama koje održava američka agencija NASA, ovogodišnji je februar drugi najtopliji februar u znanoj povijesti. Temperaturno odstupanje po podacima NASA-e  iznosi +1.10°C. Po bazi podatka NASE ovogodišnji februar je četvrti najtopliji mjesec u znanoj povijesti (gledajući temperaturno mjesečno odstupanje od prosjeka).

Februar 2017.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u februaru 2017.  bila  za  1.78  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 3.2°C.  To je drugo najveće temperaturno odstupanje za februar, odmah iza rekordnog februara iz 2016. godine (+2.28°C).    Februar je hladniji od prosjeka bio na Aljasci, zapadnim dijelovima Kanade, na zapadu SAD-a, sjeveroistoku Afrike, na Bliskom Istoku te u većem dijelu središnje i zapadne Australije.

I prosječna  temperatura svjetskih okeana u februaru   2017.   je bila druga  najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.69 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 15.9°C.

Na Sjevernoj polutci februar  2017. je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.22 °C   bio    drugi najtopliji  februar . I na Južnoj polutci februar 2017.  je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.74 °C bila  drugi najtopliji  februar.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.