16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Druga faza marine i zgrada „Ksenija“ u funkciji do početka ljeta

Porto Montengro
Porto Montengro

Kompanija „Adriatic Marinas“ koja u Tivtu na mjestu bivšeg Arsenala razvija projekat marine za mega i super jahte i elitnog turističkog naselja Porto Montenegro, do ljeta će okončati još dvije veće investicije – gradnju druge faze marine, kao i gradnju najveće do sada poslovno-rezidencijalne zgrade u tom kompleksu.

Aktuelna druga faza proširenja marine vrijedna je 27,45 miliona eura a obavlja je specijalizovana hidrograševinska firma „Yu Briv“ iz Kotora. Nakon što je produženo dosadašnje mulo 3 i dograđena dva potpuno nova mula 5 i 6 u sjevernom dijelu komplaksa Porto montenegra, trenutno se izvode radovi u južnom dijelu marine, na produžetku mula 1 i njegovoj dogradnji sa dva valobranska gata. Ti poslovi biće završeni do kraja maja, kada će Porto Montenegro u drugoj fazi marine dobiti ukupno 971 metara dužine novih gatova i skoro 14.500 kvadrata površine nove operativne obale. Nakon toga, ukupan kapacitet najlukszunije marine u ovom dijelu svijeta, na ljeto ove godine iznosiće 458 vezova za brodove od 6 do čak 150 metara dužine.

Do juna će vlasnicima ukupno 48 stanova u tom objektu biti isporučena i novoizgradjena rezidencijalno-poslovna zgrada „Ksenija“, vrijedna 21,8 miliona eura. Ovaj objekat ukupne površine 14.200 kvadrata najveća je od do sada sagrađenih šest rezidencijalno-poslovnih zgrada Porto Montenegegra, a izvođač-kompanija „Strabag“ sa podizvođačima, trenutno radi na završetku krovne konstrukcije i fasade objekta u kome se uveliko obavljaju i unutrašnji zanatski radovi.

Sledeća značajna investicija u kompleks Porto Montenegro biće izgradnja luksuznog kazina površine 7.300 kvadrata, što će koštati između 12 i 15 miliona eura. U toku je izrada preliminarnog dizajna tog objekta, a kada će radovi na njemu početi za sada još nije izvjesno jer „Adriatic Marinas“ još uvijek nije uspio naći dovoljno reprezentativnog i iskusnog međunarodnog kazino-operatera što bi bio spreman da preuzme vođenje novog objekta u Crnoj Gori što koja nije postala poznata svjetska destinacija za ljubitelje kockanja.

Najčitanije