20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr Mačić upozorava: Tužno je što činimo od mora

Ubijena riba dinamitom
Ubijena riba dinamitom

Prelov kvalitetnih vrsta riba, nedozvoljeni izlov prstaca i krivolov eksplozivom veliki su problemi s kojima se moramo suočiti ako imamo u planu zaštitu morskih staništa i biodiverziteta, upozorava naučnica Instituta za biologiju mora u Kotoru, dr Vesna Mačić.

Ona se, kao učesnica istraživačkog projekta, koji se odvija u okviru prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, uvjerila u loše stanje najbliže morske zone uz obalu, na potezu od Luštice do rta Platamuni.

“Situacija na Luštici, kao uostalom i na drugim područjima, je prilično tužna. Prelov ribe je evidentan svuda , tako da se pod vodom mogu vidjeti samo mladi, nedorasli primjerci mnogih ekonomski važnih vrsta riba, a negdje ni to. Ilegalan izlov prstaca je takođe prisutan svuda gdje prstaca ima, a nerijetko se čuje i detonacija od ribolova eksplozivom. Primjera radi, 26. septembra su članovi ekipe ronili u uvali Zukovac gdje se čula jaka detonacija. Dok je policija došla, kopnom, poslije sat vremena naravno nije našla nikakve tragove dinamitaša. A ja sam ronila u petak, 23. septembra na Luštici, kod uvale Veslo, isto se čula jaka detonacija”, kazala je Mačić, za Pobjedu.

dr. Vesna Mačić
dr Vesna Mačić

Izražen problem krivolova, izlov prstaca i razaranje staništa, noćno ronjenje sa podvodnom puškom i dinamitaši ugrožavaju morski svijet na potezu od Boke do Bojane.

Mačić smatra da su u tom slučaju zakazle inspekcije.

Prstaci buzara
Prstaci buzara

“Zaista ne znam do kada će ovo biti praksa kod nas, do kada niko od ronilaca neće stradati i do kada će more kao ekosistem moći da se oporavlja od ovih navika. Za sada mogu reći da mi samo izgleda da nadležne inspekcijske službe uopšte nijesu voljne da riješe taj problem i onda se tu dodatno postavlja pitanje zašto je to tako. Smatram da inspekcija ne može biti na moru 24 sata, jer to prije svega veoma mnogo košta, a i nemamo dovoljno ni tehničkih ni ljudskih kapaciteta za tako nešto. S druge strane, kada bi zakonodavni organi pripremili kaznene mjere veoma rigorozne za restorane i sve one koji preprodaju ili koriste ribu ubijenu dinamitom ili prstace, ili nedorasle jedinke npr. da takav restoran zatvore na mjesec čini mi se da bi se to crno tržište u velikoj mjeri smanjilo. Ali pitanje je da li iko razmišlja o tome kako da se riješi problem ili oni možda i ne vide problem”, istakla je ona.

 

Najčitanije