22 C
Kotor

Slušaj online radio

Dr. Ivo Belan maratonac – „Trka mira“, u sedamdest osmoj godini

Tivćanin, doktor Ivo Belan, koji živi i radi u Zagrebu, poznati maratonac od 2000-te godine trči “Trku mira”, maraton od Debelog brijega – granice sa Hrvatskom, do Tivta za Dan oslobođenja grada 21. novembra.

Ovaj 78 godišnjak već sedam puta trči stazu dužine 31 kliometar koju je posvetio svom pokojnom ocu, Tripu Belanu, zatim svim Bokeljima, svim ljudima dobre volje i svima onima koji nisu zaraženi virusom mržnje.

„Trka mira“ je i zvanično ušla u program proslave Dana oslobođenja Tivta, što me izuzetno čini zadovoljnim i ponosnim“ – kaže Belan.

U razgovoru za Boka News dr. Belan podsjeća da je veliki zaljubljenik rekreativnog trčanja pa je do sada učestvovao na maratonima u Londonu, New York-u, Parizu, Rimu, Hong – Kongu, na Jamajci, Egiptu…

Jednog dana sam sebe zapitao zašto nebi otrčao do mog rodnog Tivta i tako se ideja realizirala.

Ove godine su poznatog maratonca u Lepetanima dočekali dvoje mladih atletičara iz atletskog kluba “Arsenal” i zajedno stigli do cilja na Pinama.

Boka News: U zdravom tijelu i zdrav duh. Po struci ste ljekar, preporučite našim čitateljima ?

Dr Ivo Belan: Preporučujem da iskoriste vrijeme i da izađete na otvorene prostore, da malo razdrmate svoje ukočene zglobove, mišiće i tetive, da malo izventilirate svoja pluća, da natopite svoju majicu malo znojem, osjećaćete se divno i bićete jako zadovoljni .

Boka News : Vaš doživljaj Tivta, kako se mijenja ?

Dr Ivo Belan: To je ogromna razlika od onoga Tivta kojega sam ja poznavao, vidim da se divno razvija, tu je Marina, tu su nove zgrade.Uglavnom, slažem se sa jednim naslovom iz novina da je Tivat grad u koji se mora doći….

Najčitanije