13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

DPS elaborate o prodaji Luke Kotor pisao u tajnosti

Da je DPS isključivi kreator i zagovornik ideje o prodaji jedinog preostalog velikog ekonomskog resursa Kotora  – Luke Kotor i  dodjele koncesije za upravljanje lukom podno zidina Starog grada „strateškom partneru“, potvrđuju i novi dokumenti koje su objavile „Vijesti“.

Riječ je o svojevrsnom mini-elaboratu koji je na temu prodaje Luke 28. februara 2013, napisao potpredsjednik Opštine Jovo Suđić (DPS) a koji je on tada uputio gradonačelnici Mariji Ćatović (DPS), a u aprilu te godine i  Nikoli Konjeviću (DPS), tadašnjem predsjedniku Borda direktora Luke.

Suđić je u dokumentu koji su „Vijesti“ doble od izvora u Opštini Kotor, sa pravnog i ekonomskog stanovišta „analizirao“ položaj Luke  i dokument nazvan „Predlog mjera za prodaju akcija Luka Kotor AD uz dodjelu koncesije za korišćenje Luke Kotor“.

Taj dokument koji su prethodnih dana objavile kotorske Demokrate, januara 2013, gradonačelnici Ćatović uputio je Nebojša Popović (DPS), tadašnji sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Vlade. U njemu se kao najbolji od tri razmatrana modela privatizacije za koju je interesovanje pokazala  američka kruzing korporacija „Royal Caribbean International“ (RCI), predlaže da se  strateškom partneru proda većinski paket akcija Luke, uz istovremenu dodjelu koncesije na korištenje luke na period od 30 godina.

Opština bi po tom modelu ostala suvlasnik sa 13,34 odsto kapitala u firmi kojom bi sa više od dvije trećine akcija suvereno gazdovao RCI.

“Treći model (koji predlaže Sekretarijat za razvojne projekte, prim.aut.) po svojoj konstrukciji čini se da nosi dosta svježine, počiva na realno dopuštenim pretpostavkama, uklapa se u ekonomske rezone i sadrži latentnu, ali značajnu dozu političke kompatibilnosti…. Ovakva konstrukcija koju na domaćoj strani čini lokalna zajednica i Vlada, na elegantan način rješava prihodovne izvore koji bi punili oba budžeta i lokalne zajednice i Vlade  dugoročno rješavala razvojnu perspektivu regije kao lokalnog područja, ali i državne teritorije. Pri ovom modelu, drugu, spoljnu stranu zajedničkog društva činila bi moćna korporacija RCI iz Amerike koja bi na radikalan način i naravno, pod pretpostavkom da je ponuda ozbiljna i istinita, nudila razvojnu viziju koja obuhvata izgradju, dogradnju i rekonstrukciju Luke, Nautičkog centra i brodogradilišta Bijela, sa pratećim objektima koji bi obezbjeđivali turistički doživljaj visokog nivoa”, navodi Suđić u materijalu koji je prije dvije i po godine proslijedio Ćatovićki i Konjeviću.

Suđić je prije nekoliko dana optužio “Vijesti da pišu neistine o namjerama DPS da proda Luku Kotor, a u saopštenju te partije dokumenti Sekretarijata za razvojne projekte koje su objavile Demokrate, nazvani su “karnevalizacijom ozbiljnih tema i ljudi” i “neistinama i dobro poznatim podmetanjima”.

Za Suđića je “egocentrični lokalizam” da Luka ostane gradu

Suđić je kao “model koji ne pruža uvjerjivu ozbiljnost niti garantuje respektabilnu odgovornost za razvojnu budućnost Luke i zaliva” odbacio model što ga je februara 2013. predložio Bord direktora  koji je tražio da firma u kojoj Opština Kotor ima skoro 60 odsto akcija, ostane u državnim rukama i da joj Vlada produži koncesiju na gazdovanje lukom, te da Luka Kotor AD sopstvenim snagama obezbijedi razvoj luke.

“Čini se da je ovo ipak jedan zatvoren model sa nerealnim i apsolutno precijenjenim mogućnostima, koji odiše značajnom dozom lokalizma sa egocentričnim elementima i odsustvom volje za traženje optimalnih i radikalnih rješenja za razvoj regije”,  napisao je Suđić dodajući da je takav predlog Borda direktora  “ispod nivoa pristojnog komuniciranja sa organima lokalne zajednice”.

Najbolji demanti Aprcovića

“Svjedoci smo ovih dana orkestriranih napada na Demokratsku partiju socijalista, brojnih portala i medija koji navode neistine da ova partija želi da proda Luku Kotor. Ne znam otkud to, jer to nije istina, i pozivam one koji o tome nešto imaju reći da to javno i iznesu. A nemaju jer nikome iz DPS-a nikada nije palo na pamet da prodaje Luku Kotor”,  kazao prije par dana predsjednik OO DPS Kotor Željko Aprcović.

S.Luković

Najčitanije