15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Dok koji je dopremljen iz Boke postaje kulturna atrakcija

Dok

Plutajući dok creskoga brodogradilišta izrađen je u Puli tokom Austro-Ugarske, a u Cres je dopremljen iz Boke Kotorske, gdje se njime koristila vojska. Ne zna se njegova sudbina otkad je brodogradilište kupila lokalna “Cresanka”, koja se pretežno bavi turizmom i trgovinom. Postoje ideje da ga se zaštiti kao kulturno dobro.

Plutajući Dok 9, jedini preostali austro-ugarski objekt te vrste u svijetu, mogao bi postati savremena urbana platforma za kulturna događanja, kreativnu industriju i turizam.

Austro-ugarska Monarhija sagradila ga je s namjerom da se na njemu popravljaju razarači i podmornice. Stavljen je u funkciju 1913. godine, a 1920. nakon gubitka rata, preuzimaju ga Talijani. Godine 1946. slijedi zapis da je na listi pokretnina u pulskoj luci, potopljen na dubini od 15 metara.

Dok

Nakon popravka u Malom Lošinju, zadržan je u creskom brodogradilištu. Novi život omogućio bi mu projekt kojim se transformira u višenamjenski muzejski, izložbeni, koncertno-kazališni, ugostiteljski i turistički prostor.

/HRT/

Najčitanije