12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

„Don Niko Luković -130 godina od rođenja“ – promocija knjige

Don Niko Luković

Promocija knjige „Don Niko Luković -130 godina od rođenja“, biće priređena u petak 22.septembra u 19 sati u Pomorskom muzeju u Kotoru.

Knjiga koja sadrži sve naučne radove i tekstove ovog poznatog intelektualca i pasioniranog istraživača bokeljske prošlosti, objavljene u Godišnjacima Pomorskog muzeja, priređena je u sklopu obilježavanja 130-te godišnjice rođenja don Nika Lukovića. O knjizi čiji je izdavač Pomorski muzej govoriće direktor te institucije Andro Radulović, kao i monsinjor Antion Belan, generalni vikar Kotorske biskupije. U muzičkom dijelu programa nastupiće profesorica Milena Krivikapić na violini.

Don Niko Luković (Prčanj, 21.septembra 1887. – Kotor, 15. februara1970.), bio je katolički sveštenik, prčanjski župnik i kanonik Kotorske biskupije, društveno-politički radnik i poznati istoričar i sakupljač umjetnina i predmeta iz bokeljske prošlosti. Bio je poslanik u Republičkoj Skupštini Crne Gore i Saveznoj skupštini Jugoslavije. Jedan je od osnivača Pomorskog muzeja u Kotoru, kotorske sekcije Društva istoričara Crne Gore, počasni član Jugoslovenskog društva za istoriju medicine i saradnik Istorijskog instituta Crne Gore. Autor je značajnih radova iz nacionalne, pomorske i kulturne istorije. Iskazivao je izuzetnu brigu za očuvanje spomenika kulture i ugleda pomorstva Prčanja i Boke Kotorske. Jedan od značajnijih spomenika u Boki – Bogorodičin hram na Prčanju, njegovom zaslugom postao je bogata riznica umjetničkih djela među kojima su i djela čuvenih jugoslovenskih umjetnika poput Meštrovića, Lubarde, Rosandića, Milunovića, Radauša i drugih.

Cijelog života slijedio je Njegoševo načelo: „Brat je mio koje vjere bio”. Don Niko Luković bio je ispovjednik austro- ugarskih pobunjenih mornara koji su 1918. godine osuđeni na smrt strijeljanjem. Lukovićeva bibliografija broji preko 150 naslova objavljenih u raznim časopisima, zbornicima i novinama. Objavio više knjiga i brošura – Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj (1930), Zvijezda mora: štovanje Majke Božje u kotorskoj biskupiji (1931), Kotor u doba humanizma i renesanse (1933), Prčanj: historijsko-estetski prikaz (1937)…

Važio je za čovjeka široke kulture, avangardnih pogleda, shvaćanja i poteza, a zalagao se za njen razvoj i afirmisanje Boke Kotorske kao turističkog odredišta i promociju njene bogate kulturno -istorijske baštine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije