15 C
Kotor

Slušaj online radio

Domaće craft pivo iz Herceg-Novog

Mišo Paspalj – foto S.K

U hercegnovskom kraju vijekovima se proizvodi vino i rakija, ali taj dio Boke možda uskoro postane poznat i po proizvodnji piva.

Već nekoliko mjeseci Mišo Paspalj proizvodi craft pivo “tondo”.

“Riječ ‘craft’ bliska je riječi ‘vještina’, pa se može reći kako se radi o vještini pravljenja piva”, pojasnio je Paspalj. Na ideju da sam proizvodi pivo, došao je nakon susreta sa starim prijateljem iz Beograda koji takođe proizvodi craft pivo”.

Paspalj se godinama bavi ugostiteljstvom i kaže da je svjedok da je pivo najpopularnije piće, naročito ljeti, pa je i odluka da se upusti u proizvodnju – “bila prirodna”.

“Pripreme su trajale pola godine, a najteže mi je bilo da se izborim sa papirologijom”.

Ističe da za početak i malu proizvodnju koju je pokrenuo nijesu potrebna velika ulaganja.

Već u maju, u njegovom lokalu, gosti su mogli probati craft pivo “tondo”.

Tvrdi da “zanatsko pivo” karakterišu kvalitetni prirodni sastojci i odsustvo procesa filtracije i pasterizacije. Akcenat je, ističe, na kvalitetu, a ne na količini.

“U proizvodnji piva koristim samo četiri sastojka: ječam, hmelj, kvasac, koje nabavljam u Njemačkoj, i vodu iz hercegnovskog vodovoda”.

Paspalj kaže da je isprobao nekoliko recepata, kombinovao, dodavao, oduzimao, dok nije proizveo pivo kojim je su zadovoljni njegovi prijatelji i gosti, ali i on.

Dnevno može da proizvede 80 do 90 litara i sve se popije u njegovom lokalu, ističe Paspalj.

Pivo puni u boce koje kasnije ne baca.

“Perem ih i ponovo punim. To mi je skuplje nego da kupujem nove”, kaže on i naglašava da je to njegov doprinos ekologiji i zaštiti životne sredine.

Pivo “tondo” ima i zanimljivu etiketu.

Novljani pod tondom podrazumijevaju pun Mjesec pa je plakat za film “Put na Mjesec”, francuski crno-bijeli naučno-fantastični nijemi film Žorža Melijesa inspirisao trojicu autora, akademske slikare Vojislava Voja Kilibardu i Mila Đurašinova Đilasa i njihovog saradnika Nikolu Koprivicu da taj motiv “dograde” karakterističnim novskim motivima, prvenstveno visokim palmama…

U Crnoj Gori samo je nekoliko “craft” proizvođača piva, kaže Paspalj.

U Herceg Novom, u Drenoviku, bi trebalo da počne sa radom još jedna takva pivara.

Mali pogon postoji i u Risnu, a zanatsko pivo proizvodi se i u Podgorici, priča Paspalj.

/S.K./

Najčitanije