9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

„Dom starog kapetana“ – Muzej Štumbergera uskoro otvara vrata

Muzej u Baošićima - Photo Slavica Kosić
Muzej u Baošićima – Photo Slavica Kosić

Zadužbina Miroslava Štumbergera, „Dom starog kapetana“ u Baošićima, petnaestak godina je zatvoren a nekoliko puta je bio na meti vandala i lopova.

Krajem prošlog vijeka ovaj muzej bio je među najposjećenijim mjestima na hercegnovskoj rivijeri. Nataša Tatalović direktorka Gradskog muzeja i galerije, uz skromna sredstva koja je izdvojila hercegnovska opština pokrenula je uređenje ovog objekta, kako bi ponovo bio otvoren za posjetioce, javlja TV Boka.

„Nakon toga što sam obišla ovaj muzej, smatrala sam da to što je bilo u startu rečeno da treba 60000 eura za rekonstrukciju je malo predimenzionirano i više nego što treba za pristojan izgled unutrašnjosti. Uz minimalna sredstva koja su do sada dobili uspjeli da zamjene škure, ofarbaju ograde na prozorima, otvore dva zazidana prozora,srede baštu i postave rasvjetu duž stepeništa. Obavljena je i deratizacija, a električarski radovi su u toku. Krečenje i farbanje stolarije tek slijedi. Ukupna cifra svega što je do sada urađeno i što treba da se uradi iznosi oko 7 500 eura. Mislim da je to simbolično u odnosu koji je značaj svega toga. Ono što je bilo ovdje sada je u prostorijama Mjesne zajednice Baošići. Kada se steknu uslovi prebaciće se, i svi radnici iz Gradskog muzeja pomoćiće da se ti eksponati namjeste i smjeste gdje im je mjesto – kazala je Nataša Tatalović, direktorka Gradskog muzeja i galerije u izjavi za TV Boka.

Pomorski kapetan Miroslav Štumberger je 1955. godine otvorio zanimljiv muzej u svojoj kući.

Miroslav Štumberger
Miroslav Štumberger

Štumbergerov dom imao je zbirku vrijednosti koju ima mali broj muzeja u Crnoj Gori: dvije ikone iz poznate bokeljske ikonopisačke porodice Rafailović-Dimitrijević, makete brodova, amfore, djelove namještaja i posuđa, vrata podmornice “Nebojša” čije je kapetan bio.

U vrijednoj ostavštini je bilo preko 700 naslova među kojima i desetak neprocjenjive vrijednosti. U njegovoj biblioteci bila je Enciklopedija Britanika iz 1788. godine, Familijarna engleska Biblija iz 1548, Napoleonov Kodeks iz 1806, Astronomija i osnovi geometrije iz 1604. godine i još mnoge.

Anketni odbor koji je formirala SO Herceg Novi prije deset godina je, nakon dvogodišnjeg rada, utvrdio je da se “zadužbinom Miroslava Štumbergera u posljednjih 15 godina nesavjesno gazdovalo, da je objekat zapušten, ruiniran i više puta pokraden tako da sa aspekta muzejskih vrijednosti skoro da i ne postoji. Kompletna informacija o nađenom stanju je tom prilikom dostavljena državnom tužiocu na ocjenu. Tada je popisano 500 eksponata, ali među njima nisu najvrednije knjige, kao što je Enciklopedija Britanika. Iako je policija sprovela istragu umjetnički, ali materijalno najvrednije eksponati nisu nikada pronađeni.

Miroslav Štumberger je rođen 02. 7. 1892. u Sloveniji u Brežicama.Vojno-pomorsku akademiju je završio u Puli i službu nastavio kao pomorski oficir u vojsci Kraljevine Jugoslavije.

Bio je prvi komandat podmornice “Nebojša”. Kao kapetan bojnog broda i komandant južnog Vojno-pomorskog sektora sa sjedištem u Kumboru, Miroslav Štumberger je 1937. godine u 45. godini života penzionisan.

Bio je poznati pronalazač i modelar.

Najčitanije