10.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dolazak Svetog Leopolda – povijesni, duhovni i kulturni događaj

Don Robert Tonsati – foto Boka News

Don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije i predsjednik koordinacionog odbora za organizaciju dolaska tijela Svetog Leopolda Bogdana Mandića u Herceg-Novi, otvorio nam je vrata svog doma i eksluzivno za portal Boka News ispričao o pojedinostima dolaska ovog velikog sveca i načinu na koji će mu se ukazati počasti.

Boka News: Da bi neki događaj ušao u povijest, potrebna je, između ostalog, i vremenska distanca. Međutim, već sada možemo konstatovati da je dolazak tijela Svetog Leopolda u njegov rodni Herceg-Novi, povijesni događaj

Don Robert Tonsati: Svakako, ta povijesna dimenzija koju naglašavate, mislim da bi svima trebalo da bude pred očima. Za nas vjernike to je veliki duhovni događaj, a povijesni je, i za grad Herceg Novi, i za Kotorsku biskupiju, Boku Kotorsku  i Crnu Goru.

Evo se navršava 75 godina od smrti Svetog Leopolda Bogdana Mandića, a jedna od njegovih posljednjih želja je bila, kako je govorio, da njegove „bijedne kosti budu donesene u  rodni kraj“. Ta mu se želja, ipak, nije ispunila …

Važno je shvatiti da je njegov dolazak kulturni i duhovni događaj. U isto vrijeme Herceg-Novi biva postavljen u žižu šire javnosti. Koliko sam mogao pratiti u vijestima, u Hrvatskoj i BiH, vrlo često se govori o ovom događaju.

Boka News: Kako ste zadovoljni pripremama i dokle se stiglo, s obzirom da je ostalo nešto više od mjesec dana do dolaska svetitelja?

Don Robert Tonsati: Mi kao Biskupija pomno planiramo i radimo na ostvarenju ovog događaja gotovo godinu dana. Od kada je prošle godine papa Franjo odlučio proglasiti Svetog Leopolda zaštitnikom Godine Milosrđa, slijedom te odluke, relikvije Svetog Leopolda su izložene prvi puta štovanju javnosti. Prenesene su iz Padove u Vatikan, nakon čega su na zahtjev hrvatskih kapucina donesene u Hrvatsku, Zagreb. Od tog trenutka Kotorska biskupija je počela raditi na ostvarenju želje vjernika da relikvije Svetog Leopolda dođu u njegov rodni kraj. U kratkom vremenskom periodu, bilo je potrebno mnogo rada i brojnih pregovora između Kotorske i Padovske biskupije, Kapucinske uprave i Kongregacije za kauze svetaca, kako bi se realizirao ovaj događaj.

U ovom trenutku, najbliži smo lokalnim pripremama. Dužni smo organizirati sam događaj koji će se zbiti 15. i 16. septembra ove godine. Jasno je da kao crkva ne možemo nastupati samostalno već moramo imati pomoć i potporu grada Herceg-Novog.

Doček pripremaju dva odbora, biskupijski koji na njemu već duže vrijeme radi i gradski organizacioni odbor koji je formirala Općina Herceg Novi, na čijem je čelu predsjednik Skupštine, dr Miloš Bigović. On u suradnji sa nama organizira sve ono što je potrebno za ostvarenje ovog događaja, kako bi sve proteklo u najboljem mogućem redu, uz garanciju svih sigurnosnih službi.

Don Robert Tonsati – foto Boka News

Boka News: Kada će tijelo sveca stići u Herceg-Novi i gdje će biti izloženo?

Don Robert Tonsati: Sveto tijelo stiže u petak, 15. septembra. Očekujemo da to bude oko 13 sati pod pratnjom kapucina iz Italije i Hrvatske, kao i državnom pratnjom svake države kroz koju relikvija prolazi. Biće izloženo u Parku Boka gdje će biti organizirana liturgija dočeka i tu ostaje sve do ponoći.

U 18 sati je predviđena svečana pjevana večernja, u  19.30 molitveno meditativno bdijenje,  a oko ponoći sveto tijelo će biti preneseno u crkvu Svetog Antona koja će biti otvorena sve dok bude hodočasnika.

Svi događaji u petak, 15. septembra su usmjereni na lokalnu zajednicu-grad, vjernike iz cijele Boke i sve koji poštuju Svetog Leopolda Bogdana Mandića. Dakle, svi će imati priliku boraviti u njegovom prisustvu, jer moramo znati da mnogi naši građani nikada nisu posjetili Padovu i njegov grob. Sada će imati priliku da borave u prisustvu omiljenog Sveca koliko god požele, u vremenu od 24 sata.

Središnji događaj je 16. septembra, u subotu. U 10 sati je Svečana koncelebrirana misa koju će predvoditi nadbiskup splitski, metropolita naše metropolije, mons. Marin Barišić. Na toj misi očekujemo hodočasnike, kako iz Kotorske biskupije tako i iz zemalja okruženja, Hrvatske, BiH, Albanije, Srbije. Svi su dobrodošli!

U 16 sati, u subotu je misa ispraćaja koju će predslaviti mons. Ilija Janjić, kotorski biskup. Nakon tog ispraćaja relikvije Svetog Leopolda odlaze u Dubrovnik i dalje će nastaviti svoj hodočasnički put za Split, Rijeku kako smo to već dogovorili sa ocima Kapucinima Hrvatske provincije.

Boka News: Kako ste došli do odluke da to bude baš Park Boka?

Don Robert Tonsati: Prva naša namjera je bila da relikvija bude izložena u  Župnoj crkvi u kojoj je Sveti Leopold kršten. Na tome smo doista dugo radili. Delegacija kapucina je dolazila, provjeravali su gotovo svaki mogući puteljak, način kako bi sarkofag sa relikvijama donijeli do Župne crkve. Ali , to se ispostavilo gotovo nemogućim. Znate da je Herceg Novi grad sa tisuću skalina, kako ga nazivaju. Ima vrlo uske ulice, a sam sarkofag je težak 250 kilograma. Dakle, sigurnost relikvije morala je biti zajamčena. Oci kapucini i njihovi stručnjaci su se bojali da bi u takvim manevrima sigurnost bila narušena. Druga pozicija je bila u blizini crkve Svetog Antona, u sakralnoj zoni, ali se kao najbolja lokacija pokazao Park Boka. Takođe je u blizini crkve Svetog Antona, prostire se ravan, ujednačen pogled sa svih tačaka, može primiti veliki broj ljudi. Za sve službe koje će biti u organizaciji umrežene, od sigurnosnih, ambulantnih, do svih ostalih, pogodno je vršenje dužnosti. U konačnici, ne predstavlja opasnost za donošenje relikvije Svetog Leopolda. Prevladao je kriterijum praktičnosti. U slučaju kiše i lošeg vremena, relikvija će biti zaštićena, a mi ćemo se malo smočiti.

Boka News: Zašto relikvije Svetog Leopolda ne dolaze samo u njegov rodni Herceg- Novi, već i u Zadar, Rijeku, Split, Dubrovnik?

Don Robert Tonsati: Poučeni iskustvom prošlogodišnjeg dolaska Svetog Leopolda u Zagreb,  kada je prema procjenama  bilo preko 250.000 hodočasnika iz cijele Hrvatske i regiona u kilometarskim kolonama, koji su čekali na svoju priliku vidjeti, dodirnuti ili moliti se pred tjelom sveca, razmišljali smo da je to potrebno izbjeći. Sve je ukazivalo kolika je ljubav naroda prema ovome svecu, koliko je njihov vjernički osjećaj dubok i koliko im je važno doći u prisutnost ovog sveca. Bilo bi teško ostvarivo da Sveti Leopold samo prođe kroz ciijelu Dalmaciju, a da se baš nigdje ne zaustavi.  Znamo da je on kratko djelovao u Zadru, kao i u Rijeci, te su to poveznice sa njegovim životom. Puno više, ovakav put je odgovor na traženje, ljubav, čežnju vjernika koji opet žele vidjeti Svetog Leopolda.

Sa druge strane, gotovo je nemoguće zamisliti da bi Herceg Novi, ili cijela Kotorska biskupija sa infrastrukturalne točke gledišta mogli podnijeti toliki priliv hodočasnika. To jednostavno ne bi bilo moguće, tako da ovim niko ništa ne gubi. Sveti Leopold je dobrodošao svima i svi ga žele imati među sobom.

Boka News: Kako ste zadovoljni suradnjom sa aktuelnom vlašću u Herceg Novom i radom Koordinacionog odbora?

Don Robert Tonsati: Do sada smo imali tri sastanka. Prvi je bio sa vlašću u odlasku, kod kojih smo imali korektan prijem. Kada je formirana nova vlast u Herceg-Novom, imali smo inicijalni sastanak kojom prilikom je formiran organizacijiski odbor koji će djelovati u sklopu općine Herceg-Novi. Nedavno smo imali sastanak sa tim odborom i moram reći da smo jako zadovoljni njihovom željom za suradnjim, podrškom, ali nadasve razumijevanjem važnosti ovog događaja. Iako su katolici u Herceg-Novom, općenito u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj  manjinska crkva, gradski oci ne prave nikakvu razliku. Maksimalno podržavaju ovaj događaj i time pokazuju visoku razinu zrelosti, kulturu dijaloga i uvažavanja, tolerancije. Mislim da je to ono što je krasilo Svetog Lepoloda, pa smo na tragu njegovog ekumenizma…

Želio bih svima poručiti, dakle i ljudima koji poznaju životopis Svetog Leopolda i onima koji ga možda ne poznaju i pristupaju  mu sa predrasudama da dođu  15. i 16. septembra u Herceg-Novi. Neka se zadrže u molitvi, ili samo u promatranju relikvija ovog blagog, milog i voljenog sveca i prime milosti koje su nam svima potrebne za ovozemaljski život, za ovu našu svakidašnju borbu, da naslijedimo one vrijednosti koje je on promicao o suživotu.

Slika Svetog Leopolda će krasiti katedralu u Kotoru

Sveti Leopold Bogdan Mandić – slika Zorana Homena

Kako bismo obilježili trajno ovaj spomen na dolazak relikvija Svetog Leopolda, kao biskupija smo naručili sliku koju je uradio ugledni hrvatski slikar sakralnog slikarstva Zoran Homen iz Križevaca.

Slika će biti postavljena u katedrali Svetog Tripuna u Kotoru, a kopije dostavljene svim župama Kotorske biskupije, kazao nam je kancelar don Robert Tonsati.

Sveti Leopold Bogdan Mandić (Herceg-Novi, 12. maj 1866 – Padova, 30. jul 1942)

Sveti Leopold Mandić pripadao je redu Kapucina i bio je poznat po zalaganju za jedinstvo hrišćana.

Leopold Bogdan Mandić proglašen je svetim 1983. godine, a Ivan Pavle II ga je opisao kao svećenika koji je imao tako snažan ekumenski duh da se kao žrtva prikazao Bogu, za uspostavu jedinstva među ljudima i vjernicima različitih konfesija.

“Sveti Leopold nije za sobom ostavio ni teoloških ni književnih djela, za sve koji su ga poznavali on nije bio drugo nego običan fratar, malen, boležljiv, imao je jedva čujan glas. No njegova veličina bila je u darivanju samoga sebe, u osobnom žrtvovanju tokom 52 godine svećeničkog života, u tišini, u povučenosti u skromnosti ispovjedničke sobice”, rekao je Ivan Pavao II.

Sveti Leopold rođen je 1886. godine u Herceg–Novom kao Bogdan Mandić.  Svete moći se od 1942. godine  nalaze u Padovi (Italija) u hramu posvećenom njegovo imenu.

/Miro Marušić/

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije