Dokumetarno pozorišna predstava o Kotoru

POZORISTE-O-KOTORU
POZORISTE-O-KOTORU

„Pozorište o Kotoru“, dokumetarno pozorišna predstava o Kotoru, projekat NVO Expeditio započet u oktobru 2015. godine, kontinuirano se odvija kroz intenzivan radioničarsko-teatarski proces, u sklopu kojega je do sada održano 26 radionica, uz učešće 58 građana/ki.

“Uz reditelja Petra Pejakovida, u procesni rad koji treba da iznjedri dokumentarnu pozorišnu predstavu sa fokusom na posebnosti i probleme grada Kotora, tokom marta 2016. godine uključili su se i rezidencijalni umjetnici iz Beograda, performer i koreograf Dušan Murid, i vajar i scenograf Miodrag Vargid.

“Pozorište o Kotoru”, koje se odvija u sklopu širih projekata European Artizen Initiative (finansiran kroz EU program Kreativna Evropa), kao i ACT4CITY (koji finansira BAC – Balkanski program za umjetnost i kulturu) primjer je primjenjenog pozorišta, što podrazumijeva dešavanje u lokalnim prostorima i upotrebu drame i pozorišta u radu sa nekom od različitih socijalnih grupa ili lokalnih zajednica. Ovo pozorište, zasnovano na pričama građana/ki, promoviše ideju teatra kao sredstva lične i društvene akcije, i usmjereno je ka participativnosti i ostvarivanju dijaloga učesnika sa publikom, odnosno širom i užom društvenom zajednicom.

Kroz višemjesečna okupljanja i zajedničko razvijanje kreativnih talenata i onih građana/ki Kotora koji se uglavnom ne odazivaju na javne debate, okrugle stolove i stručne rasprave, a istovremeno osjedaju potrebu da doprinesu da grad postane bolje mjesto za život, “Pozorište o Kotoru” postalo je kreativniji, solidarniji oblik aktivacije i funkcionisanja lokalne zajednice.

Proces rada na predstavi, koji je istovremeno ljekovit, zabavan i zaigran, ali i bolan, potresan i osvješdujudi, djeluje i kao svojevrsna psihoterapija, u kojoj pojedinci i grupe dobijaju platformu za izražavanje i propitivanje individualnih i kolektivnih identiteta. U “zaštidenoj” sredini pozorišne vježbaonice, građani/ke su osnaženi da prožive, osvjeste i simuliraju mogude situacije konflikata koji ih godinama pritiskaju.

Na taj način, proces ih osnažuje i čini za korak spremnijim da se u nekoj bududoj realnoj situaciji bez straha i sa više samopouzdanja i argumenata zalažu za grad koji im pripada. Tako projekat, koji de pratiti i akcija zagovaranja za rješavanje identifikovanih gradskih problema, kroz mogudnost građenja perspektive iz koje je mogude sagledati i zamisliti alternative, postaje i platforma za kritičko promišljanje i društvenu akciju.

U sklopu projekta, na gradskim bedemima Starog grada Kotora (u neposrednoj blizini ulaza u Kulturni centar “Nikola Đurkovid”), postavljeno je i drugo izdanje “Žurnala pozorišta o Kotoru”, koje je osmislila i uredila teatrološkinja Maja Mrđenovid.

Riječ je o komunikacijskom kanalu projekta u vidu zidnih novina, koji teži da javnost upozna sa idejama projekta i iskustvom procesno-radioničarskog rada na kreiranju predstave o Kotoru, ali i animira i pokrene na dijalog i participaciju. Tokom trajanja projekta bide postavljeno još jedno izdanje Žurnala, a prikazivanje pozorišne predstave koja de nastati kao rezultat procesa planirano je za prvu polovinu juna 2016. godine”, saopšteno je iz NVO Expeditio..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.