12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumentarno veče – Kako je Španija apartmanizacijom uništila obalu

Devastacija obale Krašići – foto S.L

U dvorani kina Boka u Kotoru u četvrtak 22.februara u 18 sati biće prikazan dokumentarni film pod nazivom ”Casas para todos” (Kude za svakoga).

Film govori o stambeno-apartmantskim naseljima koji su građeni na španskoj obali a danas su prazna naselja, naselja duhova. Film je snimila njemačka nezavisna producentska kuda – ”IF production…”, a njegovu projekciju u Crnoj Gori na čijoj se obali posljednjih godina dešava skoro isti takav trend uništavanja prostora,  organizuju NVO Expeditio iz Kotora i Kulturno-zavičajno društvo Napredak iz Gornje Lastve kroz projekat STRONGO.

“Imajudi u vidu da prekomjerna urbanizacija i izgradnja u posljednje vrijeme eskalira do mjere koja dovodi u pitanje opstanak Prirodnog i kulturno istorijskog Područija Kotora na UNESCO-ovoj Listi Svjetske baštine, želimo najširu javnost upoznati sa primjerom slične prakse na španskoj obali gdje se slična gradnja odvijala prije nego kod nas i sa čijim posljedicama se tamošnja zajednica sada suočava. Nakon filma će biti omogudena dikusija, uvod u diskusiju de dati arhitekta Bobo Mitrovid, arhitektica Biljana Gligorić i turizmolog prof.dr. Rade Ratković.”- saopštili szu jule organizatori.

Inače, projekat “STRONGO -Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj /Developing stronger civil society in Boka Kotorska” odobren je u decembru 2015. godine kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro, posredstvom Delegacije EU u Crnoj Gori.  Vodeći partner u projektu je NVO Expeditio iz Kotora, dok su ostali partneri četiri organizacije s područja Boke Kotorske: „Naša Akcija” iz Kotora, „Urban Nova” iz Herceg Novog, Kulturno-zavičajno udruženje „Napredak” Gornja Lastva iz Tivta i  „Agora” iz Budve.

Devastacija obale Krašići – foto S.L

Opšti cilj projekta je izgradnja kapaciteta i povećanje učešća nevladinih organizacija kako bi postale profesionalni, efikasni i odgovorni nezavisni akteri na području Boke Kotorske. Specifični ciljevi projekta su osnaživanje i izgradnja kapaciteta lokanih nevladinih organizacija s područja Boke Kotorskei povećanje učešća NVO na lokanom nivou u procesima izrade politika u tri oblasti (mladi; zaštita životne sredine, zaštićena područja i baština; kultura) u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije