Dokumentarna izložba “Zmajevići – pod plaštom opata i kapelana” u crkvi Svetog Pavla

Izložba “Zmajevići – pod plaštom opata i kapelana”, posvećena ovoj uglednoj peraškoj porodici, otvorena je u crkvi Svetog Pavla u kotorskom Starom gradu.

Autorka izložbe, koja je upriličena 2016. godine povodom Dana Muzeja grada Perasta, je Aleksandra Simeunović, kustostkinja i istoričarka umjetnosti.

U crkvi Svetog Pavla izloženi su panoi sa podacima o životima dvojice nadbiskupa Andrije i Vicka, te kapetana Krsta i Matije, slavnih ličnosti koje je iznjedrila ova porodica.

Najznačajnija saznanja o Zmajevićima dio su ove dokumentarne izložbe, na kojoj je izložena i maketa palate Zmajević u Perastu („Biskupija”) sa kapelom Gospe od Rozarija i zvonikom, rad umjetnice Marine Knežević.

Izložba je, ujedno, potvrda rada Opštinske javne ustanove “Muzeji”, u okviru koje djeluje Muzej grada Perasta, na očuvanju bogate kulturne baštine, s posebnim osvrtom na njen istorijski i umjetnički kontekst.

Izložba u crkvi sv. Pavla biće otvorena do kraja januara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.