8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Dokumenta dokaz plana prodaje Luke Kotor

Luka Kotor - foto Klaudio Katelan
Luka Kotor – foto Klaudio Katelan

Kotorski DPS jeste inicijator ideje za prodaju većinskog paketa akcija preduzeća “Luka Kotor”, pokazuju dokumenti koje su objavile “Vijesti”, iako su funkcioneri te partije posljednjih dana tvrdili da sa tim projektom nemaju ništa.

Tako je potpredsjednik Opštine Kotor Jovo Suđić prije dva dana kazao da se radi o “orkestriranom napadu na DPS oko navodne prodaje Luke Kotor AD”.

“Ovoga puta smislili su priču oko prodaje ‘Luke Kotor AD’, iako niko nikada iz DPS-a ni jednu jedinu riječ nije progovorio na tu temu. Na scenu stupaju oni mediji koji su godinama beskrupulozno napadali lokalnu upravu i kotorski DPS, naglašavajući bez i jednog jedinog argumenta njihovu namjeru da nekome prodaju ‘Luku Kotor’… Znaju i ko je potpisao ugovor, i skim, i koliko je ko dobio novca. U tome prednjači dopisnik dnevnog lista “Vijesti“iz Tivta…”, ustvrdio je Suđić.

Međutim, dokumentacija pokazuje da je Suđić 12. februara 2013. od glavnog administratora Opštine Kotor Đorđija Vukčevića (DPS) dobio dokument 0901-1756/13, u kojem se od njega traži da se izjasni o “Predlogu modela za prodaju akcija ‘Luka Kotor AD’” koji je uradio Sekretarijat za razvojne projekte Crne Gore.

On je jedan od devet ljudi kotorske vlasti koji su taj dokument dobili na izjašnjenje, a model za prodaju akcija je tadašnjoj gradonačelnici Mariji Ćatović poslao sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Nebojša Popović (DPS).

Prema dokumentu, Vlada je planirala da strateškom partneru proda većinski paket akcija “Luke Kotor” i to 17,5 odsto kapitala u vlasništvu Fonda PIO, 5,87 procenata akcija Zavoda za zapošljavanje i 43,63 odstvo akcija u vlasništvu Opštine Kotor, uz istovremenu dodjelu koncesije na korištenje luke na period od 30 godina.

“Prednosti navedenog modela ogledaju se prvenstveno u stvaranju uslova za ulazak strateškog partnera kroz njegovo većinsko upravljanje kompanijom (obezbjeđivanje kontrolnog paketa akcija u visini od 67 odsto), a sa druge strane obezbjeđuje se i zadržavanje određenog akcijskog kapitala Opštine Kotora (13,34 odsto akcija), koje može obezbijediti njeno aktivno predstavljanje u menadžmentu i drugim organima, kao i određeni kontrolni mehanizam poslovanje budućeg društva”, stoji u dokumentu.

Interesovanje da kupi Luku Kotor već godinama iskazuje američka kruzing kompanija “Royal Caribbean International”, čiji je pravni zastupnik u Crnoj Gori advokatska kancelarija Ane Đukanović, sestre premijera Mila Đukanovića.

Prodaji većinskog paketa akcija “Luke Kotor” usprotivio se kotorski SDP, a podržali su ga LP i HGI.

Što je Ćatović govorila u martu 2014.

Da sjećanje kotorskim DPS-ovcima selektivno “blijedi” kada su u pitanju njihove izjave vezano za prodaju najvećeg preostalog ekonomskog resursa tog grada, svjedoči i primjer bivše gradonačelnice Marije Ćatović. Ona je gostujući u programu Radio Kotora, marta 2014 eksplicitno rekla da je ”potrebno privatizovati Luku Kotor” i potvrdila da je kompanija “Royal Caribbean ” zainteresovana za njenu kupovinu.

“Riječ je o jakoj kompaniji koja želi da unaprijedi lučku infrastrukturu i uloži sredstva u gradske projekte. Moguće je, postavljajući određene zahtjeve za ulaganje u gradske projekte, prodati samo dio akcija” – kazala je tada Ćatović.

Izvor – On line Vijesti

Najčitanije