15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Dodjeljene nagrade za najbolje radove na konkursu „Grad i ja“

Moj grad – svjetlo i tama

Pregledom 140 radova  hercegnovskih osnovaca i srednjoškolaca prispjelih na konkurs „Grad i ja“ koji je ove godine imao temu  “Moj grad – svjetlo i tama“ tročlani žiri, u sastavu Kristina Milatović, istoričarka i teoretičarka umjetnosti, Marko Mujičić, dizajner vizuelnih komunikacija i Miloš Samardžić, fotograf,  odlučio je da u kategoriji likovni rad za učenike osnovnih škola nagradi učenice Ivu Mandić, OŠ “Orjenski bataljon”, mentorka Aleksandra Ćorović, Vasilisu Rašović, OŠ “Dašo Pavičić”, mentorka Ksandra Popović i Polinu Malina, OŠ “Ilija Kišić”, mentorka Suzana Vuksanović. U drugoj kategoriji – fotografija, nagrade nisu dodijeljene.

U kategoriji likovni rad nagrade su među srednjoškolcima zaslužili: Evgenia Hesse, Adrijana Lepetić i Ana Vujović, sve učenice srednje škole “Ivan Goran Kovačić” kojima je mentor Ksandra Popović.

I u drugoj kategoriji – fotografija, nagrađene su tri učenice iz iste škole kojima je mentorka takođe bila Ksandra Popović

Nagrađene su Elena Simović, Aleksandra Ćuković i  Nina Dojčinović.

Nagrade je uz podršku Opštine Herceg Novi obezbijedio Herceg fest. Prvonagrašeni su dobili  Lenovo Tab 3 3G, za učenike koji su osvojili drugu nagradu planirana je  knjiga “Uvod u umjetnost ( srednja škola) i “Skiciranje, crtanje i slikanje” (osnovna škola), dok su za dreće mjesto dobili Logilink bluetooth zvučnike.  Nagrađeni su i mentori učenika koji su osvojili prve nagrade.

Grad i ja

Obrazloženje žirija

Kategorija LIKOVNI RAD (osnovna škola):

Većina pristiglih radova o.š. nije odgovorila na zadatu temu te da smo morali napraviti elimninaciju, te stoga nisu ni izloženi. Radovi koji nisu nagrađeni, izloženi su zbog odluke žirija da prikaže dobra ideja polazišta, a tehnički loša realizacije istih.

Prvo mjesto, potpuno zasluženo odnosi Iva Mandić, učenica O.š. “Orjenski bataljon”. Njen crtački talent te intresantna ideja rezultirala je rješenjem u okviru njenog rada, koji se može klasifikovati u žanr scenu. Kod nje imamo razvijen osjećaj za prostor i dubinu te zlatni rez kada je u pitanju kompozicija njenog rada. Razrađeni likovi, koji podsjećaju na likove crtanih filmova, mistični i nepovjerljivi, vrlo detaljno prikazane radnje, kao i mačka koja začuđeno posmatra nastalu situaciju koju možemo povezati sa Ivom i njenim doživljajem svakodnevice.

Drugo mjesto, pripalo je Vasilisi Rašović, učenici O.š. “Dašo Pavičić”. Vasilisa, odgovara na temu prije svega koloritom, kao i umetnutim detaljima koji predstavljaju granice poimanja svjetla i tame kada je u pitanju njen rad. Precizno i detaljno, crta arhitektonske elemente grada, sa primjesama imaginarnih dječijih rješenja poput papirnog broda, te poigravanjem sa perspektivom oslikanih situacija.

Treće mjesto pripalo je Polini Manina, učenici O.š. “Ilija Kišić”. Polinina se poistovjećuje sa energijom koju mladić prikazan u krupnom planu crpi iz grada u noći. Prikaz urbanog lika, koji nasmijan korača ulicama, a štiti se crvenim omotačem, uspavani grad, koji evocira na strah od nepoznatog, ulična svijetla koja se bore protiv mraka, kao i po koji osvjetljeni prozor, glavnom akteru, ne predstavljaju ništa do zabave i čini nam se inspiracije koju pronalazi u takvim ulicama.

Kategorija LIKOVNI RAD (srednja škola):

Prvo mjesto u katerogiji likovni rad odnosi Evgenia Hesse. Slikarski pristup, od gvaša, akrila do kobinovane tehnike jesu razlozi zbog kojih se ovaj rad izdvojio od ostalih. Sam naziv Obelisk, objašnjava umetnutu traku oko koje isijava svjetlost; siluete koje idu ka svjetlosti ili su ustuknule pred njom prestavljaju masu koja je zaslijepljena informacijama, politikom, religijom…

Drugo mjesto odnosi Adrijana Lepetić, čije je polazište za ovaj rad kubističko, sa mondirajnovim linijama i presjekom na tačne cjeline te dizajnerskim rješenjima kada su u pitanju likovi objašnjeni nazivom Na kafi u Stanici.

Treće mjesto odnosi Ana Vujović. Dišanov ready made te izmještanjem predmeta iz konteksta, infantilnom dovitiljivošću nastaje rad pod nazivom Djetinjstvo. Vrlo lucidno i smisleno, Ana kreira stepenice koje su jedan od simbola našeg grada, te na vrhu ostavlja prostor za nadogradnju. Svaki broj te i inicijal predstavlja njen razvoj u ovom gradu koji završava znakom nula te predstavlja njen novi početak kao i želju za promjenama u našem gradu.

Kategorija FOTOGRAFIJA (srednja škola)

Prvo mjesto u kategoriji fotografija odnosi Elena Simović. Odgovor na temu  je prikazan figurama obojenim u crno i bijelo. Provokativno naglašava njihovu seksualnost i na taj način se poigrava sa socijalnim kontekstima.

Druga nagrada odlazi Aleksandri Ćuković koja nam ostavlja pitanja: da li oko pomatra nas ili mi posmatramo oko? Da li smo svi pod budnim okom velikog brata?

Treća nagrada odlazi Nini Dojčinović. Momenat zabilježen u odsjaju, te iskrivljena realnost koja iako površna otkriva svoje namjere. Lokve kao kraljevi naših loših puteva pričaju svoje priče čiji nam je fragment prikazan iz Nininog ugla.

Žiri je  zaključio: Svi izloženi, kao i nagrađeni radovi poslužili su nam kao adekvatan reper za neizlaganje ostalih. Jednoglasno smo se usaglasili da bi smo izlaganjem svih radova izgubili poentu i ne bi dali dovoljno prostora radovima koji to zaista zaslužuju. Nadamo se da će sledeće godine mentori više pažnje posvetiti temi, kao i ostalim kriterijumima konkursa jer je potraga za talentom ozbiljan posao, a nažalost i među neizloženim radovima ima talentovane djece.

Najčitanije